Oxelösund

Avtal förlängs med kritiserat asylboende

1:54 min

Migrationsverkets avtal med asylboendet Jollen i Oxelösund förlängs trots kritik mot boendet. Kyrkoherde Elisabeth Velden i Oxelösund, är kritisk till att asylboendet Jollen får fortsätta om det blir på samma sätt som tidigare.

Svenska kyrkan i Oxelösund ser dagligen konsekvenser av bristerna på Jollen genom den diakon som arbetar på familjecentralen där. Kyrkan har flera gånger under hösten påtalat för Migrationsverket hur barn far illa, utan att någon förbättring har kunnat märkas.

Enligt kyrkoherde Elisabeth Velden i Oxelösund, så är det inte acceptabelt att asylboendet Jollen får fortsätta om det blir på samma sätt som tidigare.

– Det är absolut inte acceptabelt, i synnerhet inte när barn far illa. Vi har sett att barn far illa, säger hon.

Igår rapporterade P4 Sörmland om problem med kalla rum, och brister i miljön för de många barnen där. Kritiken tillbakavisades av Åke Holmström, vd i fastighetsbolaget Vinterklasen. 

– Vi har påtalat flera gånger för Migrationsverket tidigt i höstas att det här boendet inte var särskilt lämpligt, men det har inte hänt någonting. Det är framförallt en ostimulerande miljö för barnen, menar Inger Palmbäck, verksamhetschef på Oxelösunds vårdcentral.

När det trots många påstötningar från vårdcentralen både till kommunen och till Migrationsverket inte blev någon bättring skrev ledningen för vårdcentralen ett öppet brev. I brevet riktar de mycket hård kritik mot situationen på asylboendet Jollen, som de menar inte passar för barn. Inger Palmbäck efterlyser bland annat lekmiljöer för att stimulera barnen.

– Det tycker jag absolut det borde finnas. För nu finns ingenting alls. Jag har hört från andra anläggningar, det som Eskilstuna till exempel. Där har man ju iordningsställt så att det finns lite, leksaker och ritpapper så att de har något att göra.

Vårdcentralen är också kritisk till det långa avståndet mellan asylboendet och bespisningen på Folkets hus, som ställer till problem framförallt för ensamstående flerbarnsmödrar och gravida nu på vintern.

Det är också problem med kosten som inte är anpassad för små barn, enligt Inger Palmbäck.

– De kan inte äta vanlig vuxenmat. Det serveras mat som inte är bra och lämplig för barn.

Men Åke Holmström, som driver Jollen, tillbakavisar all kritik som falsk.

– Den är inte berättigad. Den är inte sann egentligen.

Han menar att de som begär särskild kost får sådan för sina barn. Enligt kontraktet med Migrationsverket så ska det finnas välling och barnmatsburkar till de små barnen, något som det enligt Holmström också gör.

– Det kan man ju ha rättat till efter att man påtalat det, men det har inte varit lämpligt tidigare i alla fall, säger Inger Palmbäck, verksamhetschef på Oxelösunds vårdcentral.

Distriktsköterskan Maria Gilstig som arbetar på vårdcentralen, har daglig kontakt med barn som tvingas bo på Jollen. Och hon stämmer in i kritiken.

– De får välja om de ska ha välling eller barnmat och det är otillräckligt. Det här är det även mycket laktos i och de är många av de här barnen som inte tål det, berättar Maria Gilstig.

Vad ser ni för konsekvenser av den här kosthållningen?

– Vi har sett när vi tagit prov på barnen, både via urinprov och blodprov, att de är på gränsen till uttorkade, de har näringsbrist. Och det är fullt tillräckligt för att kunna konstatera att de här barnen far illa, säger hon.

De barn med funktionshinder som bor på Jollen, har enligt Maria Gilstig en ännu värre situation. Det kan ta veckor innan de får en vagn eller rullstol. Fram till dess får föräldrarna bära dem ned till bespisningen i centrum om de ska få någon mat

– Det är barn som far illa. Och de far så pass illa så att vi som arbetar med det här måsta anmäla till Socialtjänsten, berättar Maria Gilstig.

För ingen mat får tas med från bespisningen till Jollen, enligt Maria Gilstig.

– Där måste man vara i fysisk person för att få mat. Är man sjuk och inte kan ta sig dit får man ligga där utan mat.

Vad tycker du om det?

– Det skär ju i hjärtat både som privatperson och som person i mitt arbete säger hon.

Trots den svidande kritiken mot asylboendet Jollen i Oxelösund, har det fått Migrationsverkets förtroende i ytterligare två år. Det står klart sedan verkets senaste upphandling blev klar igår.

– Det verkar inte riktigt som om det går fram vilken situation vi står inför. Ska vi låta folk stå på gatan, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson.

Enligt våra källor är det barn som är undernärda för att de får för lite mat?

– Det finns inga barn som får för lite mat på våra anläggningar. I så fall handlar det om att man inte tycker att maten är god, säger han.