12 december: 1-2, tunga förluster 12 gånger om

0:19 min

Den 12:e december 2012 är dagen då det är ofrånkomligt att fundera kring den för svensk fotboll så bittra talföljden 1-2. Sommaren 1990 marscherade Sverige ut ur VM-turneringen till den jobbiga takten med förlust i samtliga tre gruppspelsmatcher.

Men faktum är att den svenska landslagshistorien är full av bittra 1-2-nederlag. En titt i arkiven ger oss... jo ni kan nog ana hur många, 12 stycken tunga 1-2-förluster.

1908: Belgien-Sverige 2-1 (Bryssel)

Sverige avslutade sitt första landslagsår med en fingervisning om vad som skulle vänta det kommande decenniet. Belgerna bevakade halvtidsresultatet ända till slutet i denna träningsmatch.

Det svenska målet gjordes av Karl "Köping" Gustafsson, också känd för att vara det svenska landslagets första målskytt genom tiderna.

1924: Schweiz-Sverige 2-1 (OS-semifinal, Paris)

Den första av bittra semifinalförluster svenska landslagshistorien. Rudolf "Putte" Kock gjorde det svenska målet i en match som länge stod 1-1, men de nederlagstippade schweizarna ordnade finalplatsen med ett sent segermål i den 77:e minuten.

En liten tröst kom i alla fall fyra dagar senare när Sverige ändå knep bronset i OS-turneringen.

1934: Sverige-Tyskland 1-2 (VM-kvartsfinal, Milano)

Sverige gjorde en heroisk insats mot favoriten Tyskland som dessutom hade gott stöd från supportrar som gjort den korta resan från hemlandet till Milano.

Sverige fick dessutom försvararen Ernst Andersson skadad och eftersom han tvingades utgå fick man spela en större del av den andra halvleken med bara tio man, på den här tiden hade man inte reserver att tillgå.

Gösta Dunker reducerade i den 82:a minuten och hade efter det ett bra skott efter en frispark, men närmare än så kom aldrig Sverige.

1961: Sverige-Schweiz 1-2 (Play Off-spel VM-kval, Berlin)

Ohygglig dramatik när Sverige som vice världsmästare missade att kvala in till VM i Chile 1962.

Sverige och Schweiz hade hamnat på samma poäng i sin kvalgrupp och möttes därför i en avgörande match på neutral plan i Berlin (imponerande publiksiffra, drygt 47 000!).

Yngve Brodd satte efter tjugo minuter av den första halvleken 1-0 till Sverige och allt tydde på avancemang till VM. Men på fem olyckliga minuter i den andra halvleken gjorde schweizarna två mål och stjärnspäckade Sverige missade ett VM alla räknat med att man skulle ta sig till.

1965: Sverige-Västtyskland 1-2 (VM-kval, Stockholm)

En av de allra tyngsta kvalförlusterna i svensk fotbollshistoria. 52 943 åskådare på ett fullsatt Råsunda fick Sverige ta ledning i denna uppgörelse mellan kvalgruppens två överlägsna lag.

Sverige tog ledningen genom Torbjörn Jonsson men tyskarná kvitterade precis innan paus.

I den andra halvleken avgjorde sedan stjärnan Uwe Seeler 2-1 och Sverige missade ännu ett mästerskap. Ett VM där tyskarna dessutom tog sig till final och sånär besegrade England i finalen.

1985: Tjeckoslovakien-Sverige 2-1 (VM-kval Prag)

Det skulle dröja tjugo år innan nästa jobbiga 1-2-smäll. Men när den väl kom, då brände det till rejält i den svenska fotbollssjälen.

Förutsättningarna inför den näst sista kvalomgången var enkla och för Sverige fördelaktiga. En seger mot Tjeckoslovakien skulle innebära att man bara behövde slå svaga Malta i sista matchen för att kvalificera sig för Mexiko-VM kommande år.

Skulle dessutom Portugal förlora borta mot Västtyskland, något som tedde sig mycket sannolikt, skulle VM-platsen vara klar redan den här kvällen.

Dan Corneliusson satte 1-0 efter bara sex minuter och de på framgångar svältfödda svenska supportrarna började fundera på att beställa resekatologer med fokus på Centralamerika.

Då kom raset. Andreas Ravelli gjorde självmål och ett nervöst svenskt lag fick inte alls till det i den andra halvleken utan tillät tjeckerna att göra ytterligare ett mål.

Noll poäng och förlust kanske inte var så farligt ändå. Om bara tyskarna gjorde sitt jobb mot Portugal såg allting ändå otroligt bra ut inför sista omgången. Ni vet nog hur det gick sen...

Portugiserna skrällvann och det svenska landslaget deppade i grupp till Radiosportens sändning på hotellet i Prag.

1988: Sverige-Italien 1-2 (OS-kvartsfinal, Daegu)

Det unga svenska OS-laget väckte hopp om medalj när man i gruppspelet slog Västtyskland med 2-1 (Peter Lönns segermål minns vi med värme).

I kvartsfinalen väntade nästa tuffa motstånd i form av Italien. Svenskarna gjorde en stark insats och glädjen var stor när Janne Hellström kvitterade Italiens ledning med fem minuter kvar att spela.

Desto tyngre när Massimo Crippa avgjorde i den första förlängningskvarten, ännu en hemsk 1-2-förlust.

1992: Sverige-Australien 1-2 (OS-kvartsfinal, Barcelona)

Fyra år senare var det dags igen. Ett otroligt starkt svenskt lag med unga stjärnor som Tomas Brolin och Patrik Andersson fick möta Australien i kvartsfinal på Camp Nou.

Det här sågs som en munsbit för Sverige, var det till och med läge att vila spelare inför semifinalen mot Polen?

Men Australien var effektivare och gjorde matchens två första mål. Patrik Andersson reducerade med en halvtimme kvar men trots svensk press blev det återigen respass.

2000: Belgien-Sverige 2-1: (EM-premiär, Bryssel)

Det svenska laget under Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck var inte spektakulärt men dest mer effektiva, man släppte bara in ett enda mål i EM-kvalet och det fanns en känsla av att vi var otroligt svårslagna inför premiärmatchen mot värdlandet Belgien.

Det gick åt helskotta. Roland Nilsson gjorde sin sämsta halvlek som landslagsspelare, domaren missade Emile Mpenzas solklara hands och Patrik Andersson blev utvisad.

Och så förlorade vi med 1-2, förstås.

2002: Sverige-Senegal 1-2 (VM-åttondelsfinal, Oita)

Två år senare var det världsmästerskap och nu var Sverige ett helt annat lag, med Henrik Larsson och Fredrik Ljungberg som frontfigurer.

Vi lyckades vinna dödens grupp och fick möta uppstickaren Senegal i åttondelsfinal. Vinst där och Turkiet, som vi slagit i kvalet, skulle bli motståndare i kvartsfinalen.

Svenska folket började drömma om VM-medalj igen.

Larsson gjorde 1-0 efter elva minuter och Sverige dominerade matchen.

Men en kvittering av Henri Camara tog tillbaka senegaleserna i fighten och trots svenskt övertag gick det till förlängning.

I denna var Anders Svensson på vippen att göra ett drömmål efter en sulfint men bollen tog i stolpen.

I stället gjorde Camara sitt andra mål några minuter senare och Sverige var utslaget.

2008: Sverige-Spanien 1-2 (EM-gruppspel, Innsbruck)

Det här är ju inte jämförbart med de trauman som upplevts i Prag, Genoa och Oita några år tidigare.

Men tänk ändå hur nära Sverige var att sno en poäng av de blivande europamästarna Spanien.

Zlatan Ibrahimovic hade kvitterat Torres 1-0-mål och den här poängen kan bli värdefull inför sista gruppspelmatchen mot Ryssland tänkte Lars Lagerbäck när Markus Rosenberg hade bollen på offensiv planhalva i slutminuten.

Men Rosenberg vek ner sig i duell med Capdevila som skickade upp bollen till David Villa som höll undan svenska försvarare och avgjorde matchen.

Efter detta tog inte Sverige poäng i ett stort mästerskap förrän i sista gruppspelsmatchen mot Frankrike i Kiev fyra år senare.

2012: Ukraina-Sverige 2-1 (EM-premiär, Kiev)

De svenska landslagsfansen (och många därtill, bland annat media) hade på sedvanligt manér piskat upp en optimistisk stämning inför ett stort mästerskap.

Erik Hamrén vågade tro på medalj, Sverige hade det bästa supporterstödet, Zlatan var i högform!

Nu skulle vi bara klara av turbulenta Ukraina i första matchen...

Sveriges insats i den första halvleken var katastrofal men man lyckades hålla 0-0 och i den andra gjorde Ibrahimovic tidigt 1-0. Yes!

Sedan klev Andrej Sjevtjenko in i bilden och sänkte med två nickmål ett svenskt lag som sedan förlorade mot England av bara farten och blev utslagna ur EM efter bara två matcher.

Källor:
Svenska fotbollslandslaget 100 år, Christer Blohm (2008)
svenskfotboll.se

(121212)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se