Ska skolan gå i kyrkan?

44 min

Att på skoltid gå till kyrkan för att fira advent, Lucia och julavslutning, är det att tvinga elever att delta i religiösa riter eller är det att värna elevernas rätt till en fin tradition?

I förra veckan öppnade utbildningsminister Jan Björklund för en ändring av skollagen så att skolor ska kunna vara i kyrkan vid vissa högtider. Det här efter den debatt som uppstått när Skolverket gick ut och förtydligade att högtiderna visserligen kan firas i kyrkan men att de ska vara fria från religiösa inslag eftersom skollagen slår fast att skolan ska vara icke-religiös.

Är skolavslutningar och firanden i kyrkan förenligt med en icke-religiös skola? I veckans Människor och tro kan lyssnarna ringa in och diskutera frågan med en panel bestående av Anna Ekström, Skolverkets generaldirektör, Karin Wiborn, generalsekreterare på Sveriges kristna råd, Anders Hesselbom, religionskritisk debattör, och Matz Nilsson, ordförande för Sveriges skolledarförbund.

Skriv till oss på mot@sverigesradio.se eller ring oss på 08-24 15 00 fredag 14 december klockan 13-15 och berätta vad du tycker.