Norra Skåne

Sjukhusstädningen: "Personalen är förkrossad"

1:31 min

Två minuter för att städa en toalett, två timmar för att städa en hel vårdcentral. Privatiseringen av vårdcentralsstädningen i norra Skåne får nu skarp kritik av städpersonal och fackförbundet Kommunal.

Det blev ingen vidare julklapp för skånsk städpersonal. När städningen på Hässleholms sjukhus och 24 vårdcentraler i norra Skåne privatiseras nästa år får personalen två val: gå ner i tid – eller byt jobb.

Beslutet gillas inte av facket. Man offrar sjukhushygien och personalens fysiska och psykiska hälsa, menar fackförbundet Kommunal.

– Medlemmarna är förstås helt förkrossade. Man har jobbat i 20 år och tvingas nu ut i det okända, säger Ylva Månsson, huvudskyddsombud i primärvården.

Sodexo, företaget som tar över städningen, kräver samma kvalité – men på en fjärdedel av tiden. Vårdcentraler som städats på åtta timmar ska nu städas på två. Omöjligt, säger städerskorna.

– Vi mår jättedåligt av det här. Det känns som ett slag i ansiktet, vi har ju inte direkt släpat fötterna efter oss, säger Susanne Rasmusson, städerska på Hässleholms sjukhus.

Den städpersonal som väljer att gå över till Sodexo, kan räkna med att gå ner i arbetsstid. De kommer också behöva städa flera lokaler på olika platser i länet. Stannar de kvar inom Region Skåne väntar också pendling, till vaktmästerier, matbespisningar och sjukhus, eftersom det är där servicebehoven finns, menar Magnus Petersson, affärschef på Region Skåne. Även här kan städpersonalen tvingas gå ner i arbetstid.

Magnus Petersson säger sig inte ha sett någon försämrad kvalité på tidigare privatiseringar, och Region Skåne kommer nu tjäna 1,8 miljoner kronor per år på affären.

Men det är falsk matematik, menar Ylva Månsson. Om en vinterkräksjuk patient spyr ner en toalett, krävs mer än två minuter för att  städa den. Övertidskostnader för vårdcentralerna som Region Skåne inte har med i sina beräkningar, menar hon. 

– Frågan är om vi verkligen vill ha en miniminivå på städningen. Vi måste ha rent på våra sjukhus och vårdcentraler, och man får vad man betalar för, säger Ylva Månsson.