Bollebygd

Hundbedragare härjar i Sjuhärad

1:41 min

Flera hundpensionat i Västsverige har utsatts för en bedragare, en hundägare som lämnat in sina två hundar för att sedan inte hämta dem. Nu är hundägaren polisanmäld av tre pensionat som han är skyldig över 100 000 kronor.

Marie Lind på Björnåsens Hundpensionat utanför Bollebygd har nu tillsammans med två andra pensionat polisanmält hundägaren.

– När en person sätter detta i system, att åka runt till minst fem hundpensionat så är det ju ett uppsåtligt brott.

Samma historia upprepas
En liten svart Chihuahua och en brun schäfer ligger i en svart skinnfåtölj i sin hundbur på Björnåsens hundpensionat. Där har de väntat på sin ägare sedan i september då de lämnades in för tre veckors boende. Men tiden går och pensionatkostnaden tickar på.

Nu har hundarna varit där i tre månader utan att ha sett röken av sin matte eller husse. Marie har nu anmält hundägaren till polisen eftersom det visat sig vara minst fem hundpensionat som råkat ut för en och samma bedragare. Totalt är de nu tre pensionat som anmält hundägaren för bedrägeri. Och de lämnar liknande vittnesmål till polisen.

Stora summor pengar
På Solängs hundpensionat i Hällingsjö skulle hundarna stanna i tre veckor men blev kvar i sju månader. Bedragarens nota till Solängs hundpensionat landade på över 60 000 kronor. På Wallweins hundpensionat i Alingsås hann notan uppgå till 17 000 kronor innan hundägaren stal tillbaka sina hundar.

På Björnåsen i Bollebygd, där hundarna just nu finns, tickar prislappen. I detta nu är kostnaden uppe i 26 000 krponor. Marie Lind som driver pensionatet berättar att hon började ana oråd efter alla konstiga undanflykter hon fick höra.

– Dels behövde han stanna kvar längre och jobba. Sedan var det den här stormen Sandy i USA, som kom väldigt lägligt för honom. Sedan har han varit en sväng i Tyskland, sa han. Sedan var det hans 96-åriga farmor som behövde hjälp i USA.

Hoppas att polisen tar över
När Marie Lind märkte att historierna verkade alltmer otroliga så bestämde hon sig för att kolla upp om namn och uppgifter hon fått stämde. Snart förstod hon att hon hade blivit lurad.

Hon hoppas nu att polisen ska ta upp hennes och de andras anmälan mot hundägaren. Och för hundarnas skull hoppas hon också att de ska få ett ordentligt hem efter ca 1,5 år på olika hundpensionat. Själv har hon lärt sig att kolla upp hundägarna bättre säger hon.

– Ja, det är klart. Vi har insett att vi faktiskt måste börja ta legitimation på alla våra kunder, vilket känns väldigt konstigt. Man tror ju att ägarna älskar sina hundar och gör allt för att få dem tillbaka så att de får vara med sin familj.

Hundarna kommer nu att flyttas på i väntan på att länstyrelsen kontaktar hundägaren.