Ahmed Agiza tillbaka efter tortyr i Egypten

2:02 min

Den ene av de två egyptier som för snart elva år sedan utvisades till tortyr i Egypten är nu tillbaka i Sverige. I somras fick Ahmed Agiza uppehållstillstånd i Sverige och i förra veckan kom han hit. Nu bor han i en stad i Mellansverige.

– Jag är så lycklig över att återvända till min familj och mina vänner, jag är så lycklig över att återvända till Sverige, säger Ahmed Agiza. 

I december 2001 utvisades Ahmed Agiza och ytterligare en egyptier under mycket brutala former till Egypten med hjälp av amerikanska CIA-agenter. De misstänktes vara terrorister.

Väl framme i Kairo utsattes de för tortyr i fängelset. Agiza dömdes sedermera i en militärdomstol  till 15 års fängelse för medlemskap i en förbjuden organisation.

Förra året, efter president Mubaraks fall, släpptes han och i somras beviljades han uppehållstillstånd i Sverige, där hans fru och barn bor sedan förra gången de kom hit.

I dag vill han inte tänka på tortyren utan i stället titta framåt säger han.

– Jag förstår skälen till att jag utsattes som jag gjorde, men nu vill jag bara glömma allt och se framåt för mig och min familj.

Den svenska regeringen har fått svidande internationell kritik för utvisningen, men Agiza säger att han förstår svenskarna. Att regeringen utsattes för hård press av USA att skicka i väg honom. USA som då, tre månader efter den 11 september, såg den dåvarande egyptiska regimen som en allierad i kampen mot terrorism.

Agiza var en aktiv motståndare till Mubarak, men förnekar bestämt alla anklagelser om terrorism. Han menar att misstankarna var ett sätt för Mubarak att göra sig av med en ännu en oppositionell.

Han har fått tre miljoner kronor i skadestånd av den svenska staten för det lidande han utsatts för. Nu väntar en framtid i Sverige. Han vet inte vad han kommer att göra säger han, mer än att till att börja med ta hand om sin familj och sin hälsa.

Åren i fängelse har satt sina spår, trots att han bara är 50 år har han svårt att röra sig ordentligt. Under mitt besök sitter han nedsjunken i en stor mjuk fåtölj.

– Jag vet inte vad jag ska göra men först ska jag ägna mig åt min familj och min hälsa, säger han.