Risk för fler inställda tåg vid fortsatt kyla

0:21 min

SJ ställer in 180 tåg fram till onsdag nästa vecka på grund av snö och is i tågens underrede. Det handlar främst om tåg på linjerna Malmö- Stockholm och Göteborg-Stockholm. Och skulle det kalla vädret fortsätta, kan bolaget tvingas ställa in tåg även inför julhelgen.

Problemet är, enligt SJ, att det blev kallt samtidigt i hela landet.

 – Vi kör tåg i vad vi kallar omlopp eller slingor. Tågen går runt i stora delar av Sverige.  Ett tåg som då har mycket is på sig och om det då är på väg söder ut, mot Skåne, så brukar det smälta automatiskt, så då slipper man den här stora ispansaren, man slipper ställa undan tågen, för det sker naturligt, säger  Ulf Wallin, som är biträdande presschef på SJ.

Med anledning av de inställda avgångarna mellan Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn sätter Swebus in extrabussar på sträckorna. Enligt Swebus har förfrågningarna ökat efter SJ:s besked. Hittills har tio extrabussar lagts in i tidtabellen.

"Vi går nu över i beredskapsläge för att extra snabbt sätta in extratrafik" skriver Ingvar Ryggesjö, presschef för Swebus i ett pressmeddelande.

Ekot/TT