Judar varnas bära Davidsstjärna i Köpenhamn

1:05 min

Judar i Köpenhamn uppmanas att dölja judiska kännetecken som Davidsstjärnan och kalott för att undvika trakasserier. Det är Israels ambassadör och Mosaisk Troessamfund, som går ut med riktlinjerna, skriver Jyllandsposten.

När det gäller Mosaisk Troessamfund handlar det främst om att de råder sina unga medlemmar att tänka sig för innan de går ut med Davidsstjärnan synligt i ett halsband.

Israeliska ambassaden går längre och avråder alla israeler i Köpenhamn från att gå med kalott eller synlig Davidsstjärna utanför synagogan.

Mosaisk Troessamfund har fått 37 anmälningar om möjlig antisemitism i år. Det handlar om allt från judefientliga skällsord till våldsamma överfall, skriver Jyllands-Posten.

Flera av händelserna ska ha skett på Nørrebro, som är ett område där flera olika nationaliteter är vanliga, samt vid synagogan inne i Köpenhamn.

Det finns dock ingen officiell statistik över överfall på judar.

Polisen i Köpenhamn vill inte kommentera råden, men säger att det för alla riskgrupper, vare sig det handlar om religiös eller annan tillhörighet, generellt gäller att undvika områden där det finns risk för konfrontationer och trakasserier.

– Det är tråkigt att säga det, men det är en del av de råd vi ger, säger polischefen Lars-Christian Borg, vid Köpenhamnpolisen till Jyllands-Posten.