Fagersta

Planerat asylboende i Fagersta oroar kommunalråd

1:54 min

Ytterligare tre tillfälliga boenden för asylsökande kan komma att öppna i Västmanland. En upphandling som Migrationsverket gjort är just klar och tre anbud här i länet har klarat kraven, det handlar om Västerås, Fagersta och Norberg.

Kommunalrådet i Fagersta, Stig Henriksson (V), oroas över planerna, eftersom kommunen redan har tagit emot ett stort antal somalier.

– Kommunens inställning är väldigt negativ till detta. Vi kämpar med näbbar och klor för att det här samhället ska klara den svåra integrationsuppgiften efter att ha tagit emot så många somalier under kort tid.

I Västmanland finns just nu två tillfälliga boenden för asylsökande, utanför Surahammar och Arboga. Migrationsverket, som behöver fler boenden för asylsökande, har nu gjort klart en landsomfattande upphandling, i den upphandlingen har ytterligare tre boenden fått klartecken i Västmanland.

Nordic Camping och Resort driver Västerås Mälarcamping och vill där starta ett boende för mellan 60 och 80 personer, Kiroan AB vill starta ett boende med 131 platser i Fliken norr om Kärrgruvan i Norberg, och i Fagersta planerar Lilla Hotellet i Eskilstuna AB ett asylboende med 174 platser.

Formellt sett kan inte Fagersta kommun säga nej om Migrationsverket nu vill starta boendet, och Stig Henriksson oroas, eftersom Fagersta de senaste åren har haft en väldigt stor invandring av somalier, och nu väntas ännu fler i och med de nya reglerna för anhöriginvandring.

– Även om Migrationsverket säger att de tar alla kostnader för det här boendet så är det kommunens skyldighet att ordna förskola och skola. Och ett skolsystem med tusen elever, och vi har redan 150 barn som kommer hit och har kommit redan, så går det inte att lasta på hur mycket som helst, säger Stig Henriksson.

Tror du inte att fler kommuner säger likadant?

– Jo, det tror jag och det säger Migrationsverket också, att så säger många kommuner. Och det är mycket möjligt, men man måste då gå in och titta på verkligheten. Jag vet att till exempel Fagersta har i Västmanland tagit emot överlägset flest flyktingar i förhållande till kommunens storlek. I Västmanland borde alla andra komma betydligt före, säger Stig Henriksson.

Stig Henriksson har nu skrivit till Migrationsverket och vill ha en dialog kring det nya asylboendet i Fagersta.