FN fördömer Nordkoreas satellituppskjutning

1:28 min

FN:s säkerhetsråd fördömde i dag Nordkoreas uppskjutning av en långdistansraket. Det är dock fortfarande oklart om FN kommer att vidta några nya konkreta åtgärder mot Nordkorea.

Säkerhetsrådet hade ett möte bakom stängda dörrar och efter det kom man med ett kortfattat uttalande där rådet fördömde Nordkoreas raketuppskjutning, den innebär ett klart brott mot tidigare FN-resolutioner som förbjuder Nordkorea att utveckla sådan raketteknologi, sa man.

Det var ett uttalande utan konkreta motåtgärder. De 15 rådsmedlemmarna kommer nu att fortsätta diskutera sinsemellan vilka eventuella nya sanktioner man kan tänka sig mot Pyongyang.

Efter Nordkoreas misslyckade rakettest tidigare i år kom FN bara med ord som protest. Möjligtvis kan rådet den här gången komma att enas om en ny resolution med konkret innehåll, och i så fall kanske mot slutet av veckan.

Västmakterna förefaller vara för att på något sätt bredda sanktionerna mot Nordkorea, den stora frågan är främst om Kina kommer att gå med på det. Kina är Nordkoreas närmaste allierade och landet har också vetorätt i säkerhetsrådet.

Nordkorea säger att det man sköt upp vad en vädersatellit och att landet har all rätt att ägna sig åt sådan rymdverksamhet. Omvärlden, och främst västländerna, misstänker att den verkliga avsikten är att utveckla militära långdistansraketer som ska kunna förses med kärnladdningar.

Det var efter Nordkoreas senaste kärnsprängning 2009 som säkerhetsrådet förbjöd landet att utveckla ballistiska raketer.