Vaggeryd

Konstverk ska förgylla E4

"Konst på väg" är ett nytt projekt som ska pryda E4an mellan Vaggeryd och Torsvik med flera stora konstverk. I måndags togs beslutet om hur första tavlan ska se ut.

Det är Vaggeryds och Jönköpings kommuner och deras gemensamma bolag Log Point som står bakom projketet. Det första konstverket kommer ingen som passerar, att missa.  Det säger Berry Lilja, kommunalråd i vaggeryd.

– Det är stora konstverk. De ska utan svårighet kunna ses från vägen och de ska inte avleda föraren utan de ska vara att det händer något som är spännande.

På kommunhuset i Skillingaryd finns en bunt papper med bilder på hur konstverken, som kommer vara ungefär sex meter breda och nästan lika höga, kommer se ut. De stora konstverken som är gjorda av Thomas Nordström och Annika Oskarsson, kommer sedan placeras längs E4, straxt norr om travbanan i norrgående fil.

– Det kan vara stora myror, något ufoaktigt och det kan vara en kameler eller något annat.

På bilden är det stora bollar som sitter ihop, och som har fyra ben. På bilden är det tre figurer som vandrar längs E4.

– Det är oehört spännande. Det här är ett sätt att sticka ut. Vi är inte bara ett tillverkande län, utan vi är också ett kulturellt och konstintresserat län.

Men det kostar en del pengar?

– Ja, men jag tycker att man får mycket för pengarna faktiskt. De här tre konstverken skulle kosta lite under en och en halv miljon kronor och det är Vaggeryds kommun som betalar.

Men Berry Lilja tror inte att Vaggerydsborna kommer ha något emot prislappen.

– Jag hoppas att de blir oerhört glada och stolta över att vi markerar att här finns vi och här är en plats där man vill leva och bo, säger kommunalrådet Berry Lilja.