EU-länderna eniga om gemensam banktillsyn

EU-länderna är ense om regler för en ny gemensam europeisk banktillsyn. Alla godtar reglerna, men icke-euroländer behöver inte delta. Sverige stannar utanför.

– Sverige har fattat beslutet att vi inte kommer att gå med i bankunionen i dagsläget, sade finansminister Anders Borg till Ekot i morse.

Efter 14 timmars förhandlingar bilade EU:s finansministrar en rad stridigheter, bland annat mellan Tyskland och Frankrike samt mellan euroländer och icke-euroländer, berättar Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble.

Det kommer dock att vara obligatoriskt för de 17 euroländerna att delta, men det står länderna utanför eurozonen fritt att delta. Länderna kan också vänta med att lämna besked.

Banktillsynen ska vara fullt funktionsduglig den 1 mars 2014. Utgångspunkten är att tillsynen ska gälla alla stora banker, skriver Ritzau.

Både Sveriges finansminister Anders Borg och hans brittiske kollega George Osborne säger efter förhandlingarna i Bryssel att de kan stödja den kompromiss som ligger på bordet, erfar Ritzau.

Därmed verkar hotet om veto mot avtalet vara avvärjt.

TT/Ekot