kabul

Ulrik Nilsson tillbaka från Afghanistan

1:18 min

I går kväll kom moderata riksdagsmannen Ulrik Nilsson från Borås hem från Afghanistan, där han har övervakat den så kallade Kabulprocessen som innebär att landet ska utvecklas allt mer från ett militärt till civilt samhälle.

Besöket genomfördes under Natos ledning och Ulrik Nilsson säger i en kommentar att Sverige har ett starkt engagemang för Afghanistan och att det därför känns naturligt att stödja ansträngningarna att bygga upp landet.

– Sedan mer än 30 år har svenska afghanistan-kommittén varit aktiv i Afghanistan med att bygga upp vårdcentraler, mödravård och skolar. De har ett väldigt högt förtroende. Vid den stora givarkonferencen i Tokyo här om månaden var Sverige det land som gjorde störst utfäste när vi sa att vi åren 2015-2024 kommer avsetta 8,5 miljarder skolor över tio år. Det gör Afghanistan till Sveriges största biståndsland, och Sverige till det land som gett störst löfte till Afghanistan för den fortsatta uppbyggnaden.

Varför leder Sverige den ligan, har resten av världen glömt Afghanistan?

– Det är lite det de är rädda för. Just nu är det gigantiska insatser i Afghanistan baderade på det militära systemet. Men risken som många afghaner ser är, att när de insatserna försvinner, så försvinner även strålkastarljuset från Afghanistan. Då kommer det bli mycket svårare att faktiskt få den hjälp som de behöver för att utveckla ett demokratiskt samhälle. Så det är en mycket stor oro över att med militären så försvinner journalisterna, och med journalisterna försvinner pengarna, säger Ulrik Nilsson.