S: Hundratals tåg ska inte behöva ställas in

12 min

180 tågavgångar ställs in för att infrastrukturen ska hinna återhämta sig efter tidigare oväder – inte acceptabelt anser Socialdemokraterna. I dag ska riksdagen diskuttera och fatta beslut om regeringens proposition om infrastrukturen.

Socialdemokraternas Anders Ygeman, ordförande i riksdagens trafikutskott, gick till angrepp mot regeringens infrastrukturpolitik när han mötte infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) i debatt i P1 Morgon.

– Vi fick ett kraftigt oväder, då kan det ta ett par timmar att röja upp, men nu en vecka efter ska inte hundratals tåg behöva ställas in. Det beror på att regeringen har vägrat se tågtrafikens problem och inte tillfört nog med pengar till underhållet, säger Ygeman.

Kritiken från Socialdemokraterna handlar både om att pengarna för underhåll inte räcker till, men också om att det finns problem med samarbeten mellan olika entreprenörer i underhållet.

– När det gäller underhållet har vi sett till att det dels ska finnas resurser som är tillräckliga – vi har år för år höjt anslagen för drift och underhåll – sedan gäller det att Trafikverket har mer av ett helhetsansvar och håller ihop samarbetet bättre, säger Elmsäter-Svärd.

Snö och vinterväder har ställt till det på flera håll i landet i vinter, och det får konsekvenser även för samhällsekonomin. Enligt en uträkning från Trafikanalys som SVD rapporterat om kostar försenade jobbresor samhället 300 kronor per timme och resenär.

– Resenärerna kommer att få fortsätta frysa på perrongerna, för regeringen mäktar inte med att göra de nödvändiga insatserna, säger Ygeman.

– I den här diskussionen måste man hålla isär det generella underhållet, som varit eftersatt och kommer att ta tid att återställa, därför avsätter vi mer pengar och har mer fokus på att vårda den infrastruktur vi har. Sedan har vi vinterberedskapen där har vi fått ihop de olika aktörerna för att vara mer förberedda. Vi ser faktiskt resultat; där det tidigare tog en hel dag att avisa ett tåg tar det i dag bara några timmar, säger Elmsäter-Svärd.

Trafikverket har tagit fram en kapacitetsutredning som underlag för vad som behöver göras och när det kan göras.

– I den säger de att de i allt väsentligt får de pengar som de efterfrågar, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M).

– Och ”i allt väsentligt” är politikerspråk för att det fattas fyra till fem miljoner kronor varje år de närmaste tre åren, kontrar Ygeman i debatten.

I dag ska regeringens proposition om infrastrukturen debatteras och beslutas i riksdagen. Socialdemokraterna kommer att lägga fram egna förslag, men vill i grund och botten se en blocköverskridande lösning.

– Regeringen har gått med på att utreda hela järnvägens organisation på lång sikt, och det välkomnar jag, det är inte rimligt att byta järnvägsorganisation efter mandatperiod, säger Anders Ygeman (S) ordförande i trafikutskottet.