Västmanland

Fyra dömda i utpressningshärva

Tre män och en kvinna fick idag sin dom av Västmanlands tingsrätt i en utpressningshärva. Kvinnan har enligt domen lejt de tre männen för att hota en företagare från Västerås för att få honom att skriva under ett köpekontrakt på en fastighet.

Upprinnelsen till det hela var en tvist mellan en företagare från Västerås och den nu dömda kvinnan om en fastighetsaffär.

Kvinnan ville få företagaren att skriva under ett köpekontrakt och lejde de tre männen, som är med i mc-klubben Mongols mc, för att hota företagaren och få honom att skriva under ett köpekontrakt på en fastighet, något han dock vägrade att göra.

Enligt åklagaren är Mongols mc en så kallad enprocentsklubb, ett beteckning på mc-klubbar som sysslar med brott.

De tre männen har enligt domen kommit hem till företagaren, hotat döda honom med pistol, och en av dem har också avlossat ett skott för att skrämma honom.

Enligt tingsrättens dom är de tre männen skyldiga till försök till utpressning. När det gäller två av dem anser rätten att brottet är grovt och de döms till ett och ett halvt års fängelse. Den tredje mannen döms till fem månaders fängelse.

Kvinnan döms till ett och ett halvt års fängelse för att ha lejt de tre männen för att utföra utpressningen, också det brottet bedömer tingsrätten som grovt.