Eksjö kommun

Asylboende döms ut

2:15 min

Trots att Migrationsverket hyrt lägenheter och hus av företaget Bruzahem i Mariannelund i flera år, så finns det boenden där som döms ut av hyresgästföreningen.

John Persson har varit involverad i Hyresgästföreningen i 40 år och är nu sekreterare i Eksjöföreningen. Han följde med P4 Jönköping och tittade i en av de kritiserade lägenheterna.
– Jag trodde inte de var i så dåligt skick, själv hade jag aldrig accepterat det här.

Du hade inte bott i ett sånt hus?
– Absolut inte.

Fönster som inte håller tätt och är svåra att stänga, en ugn som inte fungerar, köksluckor som saknas, takplattor som släpper och något som ser ut som svarta mögelfläckar i badrummet. Det är saker som John Persson från Hyresgästföreningen i Eksjö reagerar på i de asylsökandes hem.

Migrationsverket betalar marknadsmässiga hyror för lägenheterna de hyr av Bruzahem AB. Exempelvis kostar en tvåa på 63 kvadratmeter nästan 4000 i månaden.

Men flera av lägenheterna är slitna och när hyresgästföreningen inspekterar en lägenhet tillsammans med P4 Jönköping, ger de den helt underkänt.

Och det trots att vd:n för Bruzahem, Markus Kyllenbäck, säger att bolaget renoverat de hus de äger i Mariannelund för nästan 1,3 miljoner kronor de senaste två åren.
– Fel kan uppstå i vilka lägenheter som helst, men om man som hyresgäst inte felanmäler, så är det svårt för hyresvärd att göra något åt det.

Därför gör hyresvärden varje år kontroller tillsammans med Migrationsverket, berättar Kyllenbäck.
– Vi försöker uppfylla våran del, det är självklart för mig att man ska ha normal boendestandard i sin lägenhet, uppstår det fel så rättar vi till det och tänker fortsätta göra det också.