Apotek tjänar på olaglig handel med läkemedel

1:59 min

Flera apotek runt om i landet riskerar att förlora sina tillstånd, efter att bedrivit olaglig handel med läkemedel.

Enligt tidningen Läkemedelsvärlden har medicinerna sålts till en partihandlare för vidare export till utlandet.

– Naturligtvis tar vi det här på stort allvar. Det kan ge väldigt oönskade effekter om vi börjar hantera läkemedel utan att ha det här rigorösa regelverket som vi behöver, säger Karin Hååg på Läkemedelsverket, direktör inom verksamhetsområdet tillsyn.

Det är tips från en privatperson som nu fått Läkemedelsverket att börja utreda den olagliga försäljningen av läkemedel.

Hittills har en handfull apotek fastnat i Läkemedelsverkets razzior. Men flera apotek misstänks för att ha bedrivit den olagliga men lukrativa handeln med mediciner.

Det rör sig om exklusiva och väldigt dyra läkemedel.

– Det är några enstaka läkemedel, några av dem är cancermediciner, säger Annika Babra gruppchef på Läkemedelsverkets inspektionsenhet.

Ett vanligt apotek som säljer mediciner till privatpersoner bedriver detaljhandel och har tillstånd för detta. Att sälja vidare läkemedel till utlandet eller till andra apotek, det går bara om Läkemedelsverket utfärdat ett tillstånd om partihandel.

Och sådana tillstånd ges inte till ett apotek som säljer läkemedel till privatpersoner.

Att vissa apotek nu börjat ägna sig åt den olagliga handeln med läkemedel beror sannolikt på att det går att tjäna stora pengar på verksamheten. I dag är konkurrensen stenhård mellan apoteken runt om i hela landet, vilket gör att vissa apotek kan ha känt sig frestade att snabbt och ganska enkelt öka sin omsättning.

– Det är en del apotek som har svårt att överleva. Det finns ingen begränsning hur många apotek det får finnas i olika städer, säger Annika Babra.

Ett allvarligt problem när mediciner säljs vidare olagligt är att Läkemedelsverket förlorar kontrollen över läkemedlen. Det går inte att spåra medicinerna och det i sin tur kan innebära att myndigheten inte kan dra tillbaka läkemedel, som av olika skäl kan vara farliga att använda.

Apoteken som åker dit för att ha sålt läkemedel olagligt, riskerar att få betala ett högt pris.

– Läkemedelsverket har ju tillsynsansvar och med det följer också  sanktionsmöjligheter, säger Annika Babra.

Vilka sanktioner kan det bli fråga om?

– Det blir väl i så fall förbud kopplat till vite.