Euroländers misslyckande framgång för Reinfeldt

1:15 min

Euroländernas försök att under EU:s toppmöte ta ett steg mot närmare samarbete misslyckades. Planer på bland annat en gemensam budget för euroländerna ströks från slutsatserna. Att euroländerna misslyckades med att ta ett stort steg mot ekonomiskt samarbete är för Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt en stor framgång.

– Jag ser detta som en framgång att saker vi har ifrågasatt inte längre finns med och att vi koncentererar oss på det som kan göra skillnad i närtid. Det är ett mycket svenskt förhållningssätt. Lös det som går att lösa och gör det mer kraftfullt och riktigt.

Är det inte också ett egoistiskt förhållningssätt att andras misslyckande är en svensk framgång?

- Jag måste representera svenska väljare och det jag har förankrat i svensk EU-nämnd och jag tror att en del av de förslag som nu tas bort inte heller hade varit bra för andra länder. Och det är ju med de argumenten som... det är ju inte Sverige ensamt som har påpekat detta,

Det man gör måste ju de facto leda till ökad konkurrenskraft, till att vi löser finanskrisen, till att vi får bättre ordning på offentliga finanser i Europa. När förslag kommer som inte för oss i den riktningen, då är det rätt att kritisera och en vinst när de tas bort.

Men tror du inte att de här förslagen kommer tillbaka?

– Jo, det tror jag därför att det är alltid någon som har stått för förslaget som tenderar att tro på det fortsatt och så ska demokrati se ut. Man får föra fram förslag, men det är viktigt att påpeka att när sen många beslutsfattare arbetat igenom det så blir inte varje förslag som en gång presenterats kvar i sin ursprungliga form.