Israels utrikesminister Lieberman avgår efter åtal

1:36 min

Israels utrikesminister Avigdor Lieberman har avgått efter att åklagare väckt åtal mot honom. Åtalet rör misstankar om bedrägeri och trolöshet mot huvudman i ett mål som är över tio år gammalt.

Avigdor Lieberman vägrade först att avgå som utrikesminister, när åtalet väcktes i går, men efter en storm av protester lämnar han nu Benjamin Netanyahus regeringskoalition.

– Jag är oskyldig och hoppas att historien snart är över, säger Lieberman i dag till israelisk press. Han hoppas därmed kunna delta i parlamentsvalet i januari.

Israelisk politik är mycket rörlig, med ministrar som avgår, partier som splittras och upphör för att sedan ombildas på nytt. Men avgången är ändå ett slag mot Netanyahus planer på en ny koalition.

Efter kriget i Gaza för några veckor sedan har Netanyahus popularitet ökat kraftigt.

Lieberman leder partiet Israel vårt hem, ett nationalistisk parti som han själv skapat och som blev Israels tredje största parti i valet 2009. Han var sedd som en stabil regeringspartner i en ny regering, med Netanyahu som premiärminister.

Utanför Israel är Lieberman mest känd för sina rasistiska uttalanden om araber och förslag som till exempel att tvångsförflytta alla israeliska palestinier till en framtida palestinsk stat.

Hemma i Israel är han en av de främsta företrädarna för bosättare på Västbanken, en grupp som i dag utgör en halv miljon israeler.

Avigdor Lieberman emigrerade på 70-talet som 20-åring från Moldavien, då en del i det forna Sovjetunionen. Det är bland dessa immigranter som han också har sitt främsta stöd.

Om hans politiska karriär är över är helt beroende av hur åtalet mot honom utvecklas. Själv hoppas han på en snabb uppgörelse med åklagaren.