Oxelösund

Kritik mot förlängt avtal med asylboende

1:20 min

Nu växer kritiken växer mot att migrationsverket förlängt avtalet med det omtalade asylboendet Jollen i Oxelösund.

Trots svidande kritik från bland annat kyrkoherden Elisabeth Volden och den landstingsdrivna vårdcentralen under hela hösten så får Jollen fortsätta sin verksamhet två år till. Det här upprör miljöpartisten och landstingspolitikern Eva Wilks.

– Man har tagit beslutet om att fortsätta verksamheten utan att ha kännedom om den kritik som pågått hela hösten mot det här asylboendet. Det är väldigt anmärkningsvärt.

Hur allvarlig är kritiken som framförts till Migrationsverket?

– Om det handlar om att barn börjar må så dåligt att de är på väg in i svält för att de inte får kost är det mycket allvarligt om man bara lägger sådana papper åt sidan, det är vad jag upplever att man gjort, säger Eva Wilks.

Eva Wilks riktar hård kritik mot att Migrationsverkets upphandlingsansvariga inte fått del av den kritik som under hösten flera gånger framförts till Migrationsverkets chefer i Flen om barn som far illa - dels från Vårdcentralen i Oxelösund dels från kyrkoherden Elisabeth Volden. Enligt Eva Wilks så blev de upphandlingsansvariga förvånade när hon berättade om hur Vårdcentralen slagit larm om allvarliga missförhållandena på Jollen under hösten.

Migrationsverket ska redan nästa vecka ha ett möte med vårdcentralen, och Eva Wilks säger att hon noggrant ska följa utvecklingen av situationen på Jollen

– Det måste finnas andra asylboenden där man kan ta familjer med barn, gravida och så vidare, där de kan få ett drägligt boende och framför allt inte riskerar att bli vanvårdade, som på Jollen, säger Miljöpartistiska landstingspolitikern Eva Wilks.