SMHI varnar för snö och hårda vindar

SMHI varnar för snöfall på flera håll i landet. I Dalarna och längs inlandet i Norrland varnar man även för hårda vindar.

I södra och västra Sverige snöade och blåste det på lördagsmorgonen. Snöfallsområdet har rört sig uppåt i landet och täcker nu de nordöstra delarna av Götaland, hela Svealand och de sydligaste delarna av södra Norrland.

– Västkusten och Skåne har en del snöbyar som i eftermiddag kommer nå Kronobergs och Jönköpings län, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI, till TT klockan 13.

I kväll kommer snöfallet att mattas av i Götaland medan det ligger kvar över Svealand och sprider sig upp över norra Norrland. Under kvällen och natten väntas de största snömängderna i Gävleborgs och Västernorrlands kustlandskap.

SMHI har gått ut med en klass 1-varning för hela fjällkedjan.

– Det kommer vara tidvis hårda vindar i kombination med snöfall under kvällen och framför allt natten där, säger Lisa Frost.

Klass 1-varning för snö råder fortfarande för mellersta och norra Götaland samt för Svealand.

Med en dryg vecka kvar till julafton ser det ut att finnas hopp om en vit jul i nästan hela landet.

– Som det ser ut nu så blir det uppehåll och minusgrader på julafton, förutom längs sydligaste Götalandskusten och på Gotland, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Ett snöområde som ligger över Danmark på julafton kan också eventuellt röra sig in över Sverige och ge delar av landet snöfall som grädde på moset.

Den snö som hittills fallit har också förutsättningar att hålla sig kvar.

– Vi går in i en period med mildare väder som kommer att tära på snötäcket, men det är så mycket snö som ligger så snötäcket kommer nog mest att sjunka ihop. Det som tär mest på snön är regn och det ser det inte ut att bli, säger Lisa Frost.

Men som vanligt när det gäller väder är ingenting säkert, i alla fall inte så långt fram i tiden.

– Jag vågar inte lova något eftersom det är så många dagar kvar. Men jag kan säga att det ser lovande ut för en vit jul i stora delar av landet.

TT