23 301 823 kronor! Miljoner tack Sverige!

14 min

Det har skrattats, gråtits, slitits och sjungits under den bästa veckan under året. Tack Sverige för att ni kämpat och bidragit till att alla barn ska ha rätt till rent vatten! Ni har räddat liv med er musik!

 
Söndag 16 december släpptes Musikhjälpens programledare Jason Diakité, Gina Dirawi och Kodjo Akolor ut ur glasburen på Stortorget i Malmö. Under de dryga sex dygn de direktsänt har över 23,3 miljoner kronor samlats in till kampen för att barn i slummen ska få tillgång till rent vatten. Totalt betalade publiken för 135 000 låtönskningar.

 
Mängder av initiativ i landet

Runtom i hela Sverige har människor engagerat sig och startat egna insamlingar och aktiviteter för att stödja Musikhjälpen. På vår nya insamlingskarta har det varit möjligt att registrera sina initiativ med en nål och visa på vilket sätt man stödjer insamlingen. Nästan 1 000 nålar fanns på kartan strax före utsläppet och de bara fortsatte att bli fler.

Många är de, barn som vuxna, som bland annat skramlat med bössor, skänkt sin dricks, anordnat egna miniversioner av Musikhjälpen, bakat och pantat. Människor inom olika arbets- och intressegrupper har också slagit sig samman, påmanat varandra att samla in pengar och utmanat varandra i att få in så mycket pengar som möjligt.
 

Här är några av initiativen:

Rio och Hugo sålde ekologisk knäck
Hanna skänkte all sin dricks
Gymnasieungdomar sände radio i 30 timmar
Daniela sålde känsloballonger
Sara valde bort presenter på 25-årsdagen
 

Tv-kocken Tareq Taylor

På plats på Stortorget i Malmö har också tv-kocken Tareq Taylor haft sitt mattält, vars intäkter oavkortat gått till Musikhjälpen. Till sin hjälp har han haft ett stor skara människor, bland andra musikern Plura, SVT:s programledare Malin Olsson och 2012 års vinnare av Årets Mästerkock Sigrid Bárány. I år sålde Tareq mat för 612 850 kronor, vilket kan jämföras med de 405 000 kronor han samlade in i fjol.
 

Pantkampen

I Malmö anordnade dessutom Din Gata 100,6 en egen insamling – Pantkampen. Tillsammans med lyssnarna tömde programledarna Helen Findley, Rijal Mbamba, Farah Erichsén och Juan Havana Malmö på pant. Det de samlade in i staden gav till slut ett bidrag på 100 319 kronor.
 

Den digitala insamlingsbössan drog in 2 045 000 kr

Nytt för i år var att man också kunnat skänka pengar genom en digital insamlingsbössa. Genom den har människor överallt getts möjligheten att ha sina egna insamlingar online och bidra genom sina smartphones. 


Många, roliga och uppskattade auktioner

I år hölls det 971 auktioner för Musikhjälpens räkning. Mängder av olika föremål, upplevelser och möten har gått under klubban. Här är ett axplock av alla spännande och inkomstbringande auktionerna:

Privat konsert med Lars Winnerbäck – 121 221 kr
Filip och Fredrik receptionister för en dag – 221 100 kr
Fängelsekit från Martin Schibbye och Johan Persson – 56 000 kr
Usain Bolts signerade skor från OS plus en signerad tröja – 30 000 kr
Robyns platåskor – 4 110 kr
Trerätters middag med Carola – 17 400 kr
Kodjo Akolor och Soran Isamil som dj:s på din fest – 30 100 kr
Carolina Gynnings tavla "Paintingeveryday makes mesane!”– 105 200 kr
Kinas mat-Fredrik bjuder på 6-rätters kinameny hos dig– 25 300 kr
Bli assisterande tränare i Malmö FF för en dag – 23 600 kr

Här finns Musikhjälpens avslutade auktioner
Eftersom alla auktioner ännu inte är avslutade kan den totala insamlade summan stiga.
 

Sociala medier

Och här är några av de mest uppmärksammade och diskuterade inslag i programmet som har snackats om ute i sociala medier.

Colin  7-åriga Colin samlade in pengar och passade på att dansa i buren.
Bilbo 12-åriga Bilbo Spångberg skänkte sin signerad HV71-tröja.
Världens snabbaste allsång Glädje-kaos uppstod när de här killarna tog över buren.
Flashback Medlemmarna på nätforumet samlade in pengar genom ihelp även i år.
#kodjoeffekten När vi nådde 20.000 följare på Twitter skulle Kodjo utföra ett uppdrag framröstat av just er som följer oss på sociala medier.
#frågasaade Ni fick ställa era frågor till Saade. 
PANDA DA PANDA Livespelning i buren.
Anders Flanderz Förra årets Musikhjälpen-favorit Anders Flanderz gästade oss även i år.