Centern vill öppna för fri invandring

Centerpartiet vill öppna för fri invandring i ett nytt idéprogram. Att öppna gränserna är nödvändigt, menar Per Ankersjö, ordförande i partiets idéprogramgrupp. Bland annat på grund av brist på arbetskraft och flykten från den svenska glesbygden.

– Vi menar man ska komma hit ta ett jobb, starta företag, skapa en framtid och lycka i Sverige. Det innebär, att det krävs en arbetsmarknad där man faktiskt kan ta vilka jobb man vill, har en friare lönesättning, mindre osäkerhet på arbetsmarknaden genom att man ska titta på LAS, säger Per Ankersjö.

Centerpartiets partiprogramsgrupp vill alltså ha en helt fri invandring utan några förbehåll. Per Ankersjö säger till Aftonbladet att den nya generösa migrationspolitiken måste kombineras med en ny arbetsmarknadspolitik, där ett sätt är att sänka lönerna.

– Man ska se det här i skenet av att: vad är alternativet till att komma till Sverige och jobba med en något lägre lön än en person som varit på arbetsmarknad mycket längre tid.

– Alternativet till det är att vara någon annanstans och kanske bli förföljd, eller att leva i fattigdom eller att leva i utanförskap i Sverige. Då tycker jag att det är mycket bättre att tjäna några hundralappar mindre och ha ett jobb, och jag tror faktiskt att många människor som är berörda av detta skulle kunna skriva under på det också, säger Per Ankersjö.

Andreas Johansson Heinö, statsvetare vid Göteborgs universitet, säger till Ekot att förslaget ligger i linje med den ideologiska omsvängning som Centerpartiet har gjort det senaste året.

– Det här är ganska väl förankrat inom partiet att ha en konsekvent liberal hållning i migrationsfrågorna. Däremot tror jag det är svårt att se någon realism i praktiken eftersom det är få partier som kommer att gå så pass långt.

– Varför tror du att det omöjligt att det här kommer att bli verklighet?

 

– De två stora partierna i Sverige, Socialdemokraterna och Moderaterna, håller emot när det gäller migrationspolitiken och så har det varit en längre tid. För mig framstår det som helt otänkbart att exempelvis Moderaterna skulle ansluta sig till en sån linje, också för att Sverige hör till ett av de länder som har en mest liberal migrationspolitik redan som det är i dag,  säger Andreas Johansson.

Men enligt Centerpartiets Per Ankersjö innebär det nya programmet en överlevnadsstrategi för att Sverige ska klara av framtidens påfrestningar.

– Det man ska komma ihåg är att ha en ökad migration eller en fri invandring är på sikt något som leder till att man får ett land med ökat välstånd. Vi ska också komma ihåg att vi är ett avfolkningsland och vi blir allt äldre. Så vi behöver få in folk som faktiskt kan betala pensioner och trygghetssystemen, säger Per Ankersjö.