Nytt landsbygdsparti startas i Uppsala

1:36 min

Ett nystartat parti i Uppsala kommun ska ta fokus på frågor som rör landsbygden. Partiet som är en lokal förgrening av Landsbygdspariet oberoende startades eftersom man tycker att det i politiken idag är för mycket fokus på städerna och lantbrukaren Claes Littorin från Knutby är en av de som står bakom initiativet.

– Anledning är ju helt enkelt att det finns ett missnöje, på landsbygden i Uppsala, och i landet i övrigt, med den politik som förs.

Vad gäller missnöjet?

– Det är ju väldigt många saker. På det lokala planet gäller det saker som neddragningen av deltidsbrandkårens styrkor. Vi har vinterväghållning och dubbdäcksförbud. På riksplanet har vi drivmedelsskatter och rovdjurspolitik som vi är väldigt missnöjda med.

Än så länge ligger partiet i startgroparna och den 19 december kommer Landsbygdspartiet oberoende i Uppsala hålla sitt första möte och utse en partistyrelse. Därefter är siktet inställt på en plats i kommunfullmäktige 2014.

Enligt Claes Littorin är politiken idag alldeles för fokuserad på staden, medan landsbygden ofta glöms bort. Den tändande gnistan till att starta partiet var när räddningstjänsten nyligen beslutade att dra ner på ett antal deltidsstationer runt om i Uppsala. Det är också den första frågan de skulle ta itu med om de fick ett politiskt mandat.

– Kommunalt känns det som att det här med brandförsvaret den första frågan vi kommer driva. Det måste återgå minst till det gamla.

Om man skulle beskriva er som ett missnöjesparti, vad säger du då?

– Det är fel. Att ett nytt parti startas tyder ju på ett visst missnöje, men vi är ju inget enfrågeparti.