Nygammal premiärminister tar över i Japan

2:01 min

De konservativa har återtagit makten i Japan efter tre år i opposition. Premiärminister blir Shinzo Abe, som hade den posten under ett år fram till 2007 då han avgick av hälsoskäl.

Jubel på högkvarteret för Liberaldemokratiska partiet när det står klart att LDP kommer tillbaka till regeringsmakten efter tre år. Partiledaren, 58-årige Shinzo Abe, ser trött men lycklig ut. Han lovar att stärka Japans försvar och spendera på offentliga projekt för att få fart på landets tröga ekonomi.
 
Väljarna har i dag ilsket förkastat Demokratiska partiet, som kom till makten för tre år sedan med löften om att reformera och modernisera landets politiska system. Men svagt ledarskap, inte minst under jordbävnings-och tsunamikrisen för snart två år sedan och turbulent politik under tre olika premiärministrar under lika många år har bidragit till dagens valfiasko för sittande premiärministern Yoshihiko Noda.
 
En väljare, Hiroko Kawanishi, säger att hon är djupt besviken på Demokratiska partiet.
 
– Det har brutit mot många av löftena i valmanifestet för tre år sedan, säger hon.
 
Men hon känner ingen entusiasm heller för konservativa LDP.

Den hökaktige Shinzo Abe väntas nu regera med hjälp av ett mindre parti, med komfortabel majoritet i parlamentet. Här på presskonferensen efter valsegern har han sagt att banden med USA är det viktigaste för Japan inom utrikespolitiken. Han kommer att åka till Washington som första utrikesresa. Han säger att han kommer att utge sin regering den 26 december.
 
När han får frågor om bråket med Kina om en obebodd ögrupp säger han att Peking måste förstå att båda länderna har nytta av bra relationer.
 
2007 tvingades han avgå som premiärminister. Då var opinionsstödet svagt och Abe hänvisade till en kronisk magåkomma när han abrupt lämnade den politiska scenen. Nu säger Abe att han lärt sig av sina politiska motgångar och att han är redo att leda en japansk pånyttfödelse.

Skeptiker ifrågasätter om LDP verkligen kan bryta ny väg efter mer än ett halvsekel vid makten fram till 2009.
 
Grannländer som Kina är obekväma med en del av Abes retorik om att stärka försvaret och hans tidigare kommentarer om Japans kontroversiella krigshistoria. Men Shinzo Abe är också en pragmatisk politiker som tidigare i praktiken visat sig mån om relationer med grannarna, inte minst Kina.