Umeå

Data- och tv-spelsmissbruket ökar

1:59 min

Det är svårt att hitta frivilliga till ett forskningsprojekt om datorspelsberoende.Trots att problemet finns och ökar. Det säger Per Carlbring, professor i klinisk psykologi vid Umeå universitet. Han tror att det delvis beror på att missbruk av dator- och TV-spel inte tas på allvar.

 – Vi har fått mycket hejarop och önskemål från anhöriga att det här är något att ta tag i. Vi gick ut och öppnade den här studien och var bereddda att ta emot etthundra personer, men det blev inte det utan det blev ungeför tio personer som anmälde sig.

Att det är svårt att nå ut till människor som tappat kontrollen över sitt datorspelande kan bland annat bero på att det inte uppfattas som ett riktigt beroende.

Det tror Per Carlbring, som är professor i klinisk psykologi vid Umeå universitet. Men det kan få allvarliga konsekvenser, det vet Jan Johansen. Sen ett år tillbaka är han spelfri datormissbrukare. När hans missbruk var som störst spelade han all sin vakna tid.

Och det gav negativa konsekvenser för hans hälsa, relationer och studieresultat:

– Jag satt bara och spelade. Ja faktiskt från det jag vaknade tills jag och lade mig igen.

Ja, hela Jan Johansens liv kretsade kring datorn och Tv-spelskonsollerna.

Till skillnad från andra beroendesjukdomar, exempelvis av droger eller av att spela om pengar, så finns det ingen diagnos för data- och TV-spelsberoende.

Det gör att det kan ta extra lång tid för samhället och individen att inse missbruket, säger Jan Johansen:

– Det kan var svårt för andra att förstå att man kan vara beroende även om man inte tillför kroppen en kemisk substans.Det är så lätt at tänka at det bara är at låta bli att spela.

Någon gång i framtiden, kanske i vår, planerar Umeå universitet på nytt söka testpersoner till studien. Och då hoppas Per Carlbring att fler ska anmäla sig:

– Nu är det väldigt svårt att få behandling generellt för överdrivet datspelade så det här hade varit en bra chans.