Musikhjälpen 2012

Vart går de 23,3 miljonerna?

1:36 min

Musikhjälpen är slut för den här gången. Men nu börjar arbetet med att hjälpa barn i slumområden att få rent vatten. De 23 miljoner kronor som samlades in ska nu delas ut av Radiohjälpen. Pengarna kommer framförallt gå till storstäder i Asien och Afrika, berättar Radiohjälpens generalsekreterare Per Byman.

– Det är städer som Bombay, Dacca och Karrachi. Men de allra mest utsatta städerna ligger i Afrika som till exempel Nairobi, Kairo och Kinshasa.

Radiohjälpen är inte knuten till några särskilda hjälporganisationer utan är öppna för alla projektidéer som motsvarar deras krav. De kommande månaderna kommer gå åt till att ta emot förslag för att sedan avgöra om de kvalar in för att få bidrag.

– 23 miljoner är fantastiskt mycket pengar, men det är inte obegränsat med pengar. Vi kommer att göra en prioritering och då tittar vi gärna på organisationer som vi har erfarenhet av sedan tidigare.

23 miljoner kronor samlades alltså in under Musikhjälpen. Drygt 3 av de miljonerna kom in genom olika auktioner. Högsta bud var på över 200 000 kronor för att få tv-profilerna Filip & Fredrik som receptionister för en dag.
Filip och Fredrik var också inblandade i en annan av auktionerna som gav mest pengar.

De betalade till slut 56 000 kronor för ett fängelsekit som Johan Persson och Martin Schibbye skänkt.

För Radiohjälpen gäller det nu att se till så att alla pengar går till seriösa projekt och organisationer. Och det kommer ske helt öppet säger generalsekreteraren Per Byman.
– Vi redovisar på flera sätt. Dels så kommer Musikhjälpens återförening sändas på våren men vi gör också kvittofilmer och rapporterar av projekten i vår årsredovisning, säger han.