Vattenbehandling ska minska sjukskrivningarna

2:00 min

En ny metod för att minska sjukskrivning för utbrändhet ska prövas vid Karlstads universitet. Flera studier har redan visat att floating, behandling i vattentank, ger god effekt på smärta och depression. Nu ska forskarna testa om långtidssjukskrivningarna också kan minska med vattenbehandling, där patienter får lära sig avslappning, kombinerat med terapeutiska samtal.

– Man brukar säga att den ser ut som en jättelik takbox, vi kan ju öppna luckan och titta, säger Anette Kjellgren, docent vid Karlstads universitet, när hon demonstrerar vattentanken.

Vad är det vetenskapligt bevisat att vattenbehandling är bra mot?

– Det är oerhört effektiv vid muskelspänningssmärtor i nacke och rygg. Vi har gjort tolv behandlingar på sju veckor, mer än tre fjärdedelar har blivit mycket bättre eller helt bra.

Nu har forskargruppen fått nya anslag av Värmlands läns landsting för att undersöka om antalet människor med utmattningsdepression och hög risk för långtidssjukskrivning, kan minska.

En liten pilotstudie där vattenbehandlingen kombinerades med terapeutiska samtal, visar att metoden gett en oväntat stark förbättring på bara 10 veckor, både hos män och kvinnor.

Patienternas symptom lindrades och samtliga kunde gå tillbaka till sina arbeten samt får en ökad närvaro.

– Orsaken är att de hittar tillbaka till sig själv, minskar stressen och börjar känna efter vad som är viktigt. Patienterna lägger märket till ett extremt här och nu tillstånd.

Ändå är behandlingen ovanlig i den offentliga vården i Sverige.

– Jag tror det är ett informationsproblem, för de vetenskapliga studierna finns. Både vi och andra runt om i världen har visat att det vattenbehandlingen faktiskt fungerar, säger Anette Kjellgren, docent vid Karlstads universitet.