Fiji förberett för kraftiga cyklonen Evan

Invånarna i Fiji är förberedda på vad som kan bli den kraftigaste cyklonen på 20 år. Stormen som orsakade stor förödelse och flera dödsfall i Samoa i slutet av förra veckan, drar in över över Fiji i dag.

Fler än 3 500 människor har evakuerats till provisoriska nödläger på Fiji, bland annat från flera turistorter. Och myndigheterna uppmanar folk att stanna kvar i de provisoriska lägren medan cyklonen slår till mot önationen.

– Vi har haft en vecka på oss att förbereda oss på det här, så vi är så förberedda vi kan vara, säger regeringstalespersonen Sharon Smith-Johns till Radio New Zeeland enligt nyhetsbyrån AFP.

Ovädret har redan lett till skyfall och hårda vindar som rivit ner träd, och väntas leda till bland annat översvämningar i Fiji, men det finns inga uppgifter om några dödsfall. Premiärminister Frank Bainimarama beordrade offentliganställda att hålla sig hemma och sjukhus hålls stängda för alla utom akutpatienter.

På vissa håll har strömmen stängts ner i förebyggande syfte och flygtrafik till och från Fiji har stoppats, vilket lett till att nära 2 000 besökare är strandade.

– Jag kan inte nog understryka hur allvarligt det här är. Varje fijian kommer att påverkas men vi måste vidta förberedande åtgärder nu, sa Bainimarama tidigare.

Invånare har bunkrat upp med mat, större vägar har stängts av och myndigheter varnar för att broar kan svämmas över. Både Australien och Nya Zeeland har erbjudit önationen hjälp och håller räddningspersonal i beredskap, enligt Reuters.

1993 tog cyklonen Kina 23 liv och lämnade tusentals hemlösa i Fiji.

Ekot