Sjukvård

Ambulanspersonal har hjälpt Medhelp att svara i telefon

1:30 min

Det privata företaget Medhelp, som sköter ambulansdirigeringen i Västmanland och tre andra län, har fått hjälp av personal på ambulansen, alltså landstingets personal, med att svara i telefon. Detta enligt  Denise Norström, socialdemokratiskt landstingsråd.

– Det som har hänt det är att ambulansen själv har hjälpt till och viss ambulanspersonal som inte jobbar i ambulanserna har gått in och stöttat och svarat, hjälpt Medhelp vissa tider. Det är ju sådant vi kan stötta med ifrån vår organisation för att det ska bli säkert, och det har skett, säger Denise Norström.

Det privata företaget Medhelp sköter ambulansdirigeringen i Västmanland, Sörmland, Uppsala län och på Gotland, efter att ha vunnit den upphandling som de fyra landstingen anordnade.

Men nu säger alltså Denise Norström att det hänt att personal på ambulansen gått in och hjälpt Medhelp att svara i telefon.

Anledningen till Medhelps problem är att man har brist på sjuksköterskor. Medhelp har tre kontor - i Uppsala, Västerås och Eskilstuna, och när ett kontor stänger tar de andra två över ambulansdirigeringen.

Men vid upprepade tillfällen har personalbristen tvingat antingen kontoret i Västerås eller i Eskilstuna att hålla stängt, mest nattetid.

– Det är klart att skulle det inträffa någonting i tekniken, då blir det ju väldigt skört, om man då går ner på en central.

Denise Norström säger att en tjänsteman för de fyra landstingens räkning följer hur Medhelp klarar sitt uppdrag, och den uppföljningen får visa om landstingen behöver vidta några åtgärder.

– Vi har ett avtal om tre stationer, samtidigt så kan man inte göra så mycket åt verkligheten, det är svårt att få tag på sjuksköterskor, säger Denise Norström.