Ännu ett rekordår för Musikhjälpen

1:08 min

23 301 823 kronor samlade årets upplaga av Musikhjälpen in till för att barn i slummen ska ha tillgång till rent vatten. Bland alla auktioner lades det högsta budet på tv-profilerna Filip och Fredriks receptionsauktion som landade på 221 100 kronor.

Filip och Fredrik ska alltså för drygt 200 000 kronor sitta som receptionister hos ett företag för en dag.

– Det handlar om att se solig ut, sa Filip Hammar när tv-profilerna var med i Musikhjälpens direktsändning.

– Men när klockan är fem kommer hela arbetsplatsen av vara ganska trött på det här, fyllde Fredrik Wikingsson i.

Förutom att tv-duon kommer att låna ut sig själva som receptionister sålde de även specialbiljetter till sina julshower och budade själva på auktioner, bland annat de tidigare fängslade journalisterna Johan Perssons och Martin Schibbyes fängelsepaket. Sammanlagt drog tv-profilerna in över en halv miljon kronor till Musikhjälpen.

På andra och tredje plats bland auktionerna kom en privatspelning av Lars Winnerbäck, som landade på 121 221 kronor och en tavla av Carolina Gynning som gick för 105 200 kronor.

Bland andra auktioner till förmån för Musikhjälpen fanns det så kallade horkarlsmyntet, en förfalskad enkrona där kungen hånas, som Karl Fredrik Mattsson står bakom. Slutbudet där blev 80 200 kronor och upphovsmannen är mer än nöjd.

– Det känns helt otroligt, säger Karl Fredrik Mattsson.

Årets upplaga av Musikhjälpen, den femte i ordningen, genererade alltså drygt 23 miljoner kronor, att jämföra med 3 miljoner kronor det första året. Sedan premiären 2008 har den insamlade slutsumman ökat år för år.

– Den stora skillnaden i år är att vi har känt av den stora vågen av engagemang och människor runtom i Sverige och i världen, säger David Gustafsson, en av projektledarna på Musikhjälpen.

Under veckan har Sveriges Radios och SVT:s korrespondenter varit på plats i utsatta områden runtom i världen, bland annat rapporterade Robin Ohlin från Kibera, det största slumområdet i Nairobi i Kenya.

– Jag råkade själv direkt ut för det här problemet som alla lever med här, att man får diarré om man dricker vattnet. Att det inte finns vatten och toaletter för var och en leder till tusen andra problem, särskilt för tjejer. Män smyger in på de offentliga toaletterna på nätterna och våldtar tjejer som kommer in.

Nu ska pengarna gå till olika projekt som hjälper barn i slumområden att få rent vatten.

– Nu börjar det viktiga arbetet. Vi har fått in 23 miljoner och nu ska olika organisationer ansöka om pengar hos Radiohjälpen. Sedan ska Radiohjälpen arbeta stenhårt för att de här pengarna kommer fram till de rätta projekten, säger projektledaren Cajsa Lindberg till P3 Nyheter.