Kostnaderna för personlig assistens ökar stort

2:07 min

Utgifterna för personlig assistans fortsätter att öka ohejdat. Om några år väntas de överstiga 30 miljarder kronor om året. Och nu oroas funktionsnedsatta av vad den senaste tidens debatt om fusk med assistansersättningen kommer att leda till.

Assistansreformen infördes 1994 och innebar att många funktionsnedsatta kunde slippa bo på institution.

– Det finns en jättestor oro bland brukarorganisationen att diskussionerna som nu pågår om bedrägerier ska inskränka rättigheterna, säger Therese Karlberg på Försäkringskassan.

Therese Karlberg ansvarar för assistansersättningen på Försäkringskassan - alltså för de pengar som betalas ut till funktionsnedsatta för personlig assistans. I dag får 16 000 funktionsnedsatta svenskar assistansersättning.

En av dem är Wilhelm Ekensteen, som är reumatiker sedan barndomen, rullstolsburen och svårt synskadad. Han minns hur det var före assistansreformen som kom i mitten av 1990-talet.

– Vi var ju helt passiviserade, satt på institutioner eller hemma hos anhöriga.

Vilhelm Ekensteen har sex personliga assistenter som turas om att hjälpa honom 24 timmar om dygnet, och ytterligare åtta inhoppare. Alla jobbar inte heltid.

Utgifterna för personlig assistans har ökat rejält sedan reformen infördes: från 5 miljarder 1998  till över 25 miljarder i år. Och 2017 - alltså om fem år - väntas utgifterna stiga till över 32 miljarder, enligt Therese Karlberg:

– Det finns många olika orsaker till det. Bland annat får man behålla sin assistansersättning efter 65 års ålder. Sedan ökar schablonen varje år, alltså timpenningen man får. Och så ökar antalet timmar. Det är väl egentligen de tre olika delarna.

Så utgifterna kommer att fortsätta öka i samma takt?

– Sannolikt kommer de att göra det, absolut.

Men på senare tid har ett par uppmärksammade bedrägerier med assistansersättningen avslöjats, och Vilhem Ekensteen är orolig att det kan leda till en diskussion om att strama upp regelverket:

– Den är väldigt allvarlig, vi är väldigt kritiska naturligtvis mot den kriminalitet som riktas mot assistensreformen och det är väldigt olyckligt för det förringar det stora värdet av den här reformen som jämlikhetsreform, säger han.