Färre piratattacker efter fler väpnade insatser

2:59 min

De väpnade insatserna utanför Somalias kust tycks ha satt stopp för piratattackerna i havet utanför Somalia. Attackerna minskar dramatiskt och i år har antalet attacker varit de lägsta på många år.

– De väpnade insatserna utanför kusten har satt stopp för piraterna, säger piratexperten John Steed på FN:s kontor för Somalia.

FN räknar med att det just nu finns sex piratgrupper i Somalia, men i år har de lyckats med väldigt få attacker. Enligt statistik från EU handlar det om fem attacker, vilket ska jämföras med 25 förra året och nära 50 tillfångatagna skepp per år de två åren innan det.

– Det är den hårdare övervakningen av vattnen utanför Somalia som har verkan, säger John Steed.

Både EU-styrkor, Nato och andra länder, som Kina och Indien patrullerar nu vattnen utanför Somalia. Dessutom är de kommersiella fartygen numera mycket bättre förberedda. De tar säkrare rutter, kommunicerar med övervakningsfartygen och har i många fall har skaffat sig väpnade vakter ombord.

– Hittills har inget fartyg med beväpnade säkerhetsvakter ombord tagits av pirater, säger John Steed.

Vakterna är inte en okontroversiell fråga, och det stora antalet privata säkerhetsfirmor, som numera arbetar i området ställer nya krav på ny kontroll och reglering, säger Steed.

De internationella krigsflottor som arbetar i området har ett strikt regelverk att följa.

Farhågan nu är de privata säkerhetsfirmorna inte har samma regler när det till exempel gäller att kontrollera att det verkligen är pirater, som närmar sig och inte fiskare.

Länderna längs kusten vars fiskare tjänar sitt levebröd i vattnen har uttryckt oro för hur säkerhetsfirmorna ska tillåtas arbeta, och en internationellt översyn av detta pågår.

Om minskningen av piratattackerna ska bestå, måste omvärlden bidra med stöd till den nya somaliska regeringen, anser Johan Steed.

Med tanke på den positiva politiska utvecklingen i Somalia, som det senaste halvåret fått sin första riktiga regering och president på 20 år, finns det nu en gyllene chans att ta itu med problemen, där alla som arbetar med piratfrågorna anser att lösningen finns, på land och inte till sjöss.

Många länder i omvärlden står nu beredda att hjälpa den nya somaliska regeringen både med att bygga upp lag och ordning och att få igång den ekonomiska utvecklingen i det fattiga landet.

Eftersom det nu har blivit mycket svårare att tjäna pengar på piratverksamhet, ser sig människor i byarna längs kusten redan om efter annat att göra, menar experten John Steed på FN:s kontor för Somalia.