Många ger till julinsamlingar trots ekonomisk kris

2:41 min

Det verkar gå bra för årets julinsamlingar, trots att krisen nu nått Sverige. Igår stod det klart att Sveriges Radios och Sveriges Televisions gemensamma hjälpprojekt Musikhjälpen 2012 slagit nytt insamlingsrekord, och flera andra insamlingsorganisationer som SR International talat med tycker sig se ett ökat givande.

– Vi har sett att det går bättre än vad det har gjort tidigare. Den sista november var julinsamlingen 1,5 miljoner kronor bättre än vad den var motsvarande dag förra året. Vi tycker oss se att det finns en stor givmildhet hos svenska folket, att hjälpa dem som har det svårt, säger Bert Åberg, informationsansvarig på Frälsningsarmén.

Årets Musikhjälpen i P3 och SVT slog rekord och inbringade 23,3 miljoner kronor till stöd för att barn i slummen ska få tillgång till rent vatten. Branschorganisationen FRII, Frivilligorganisationernas Insamlingsråd, säger att det är för tidigt att göra en riktig prognos om hur det går med julinsamlingarna i allmänhet i år, men förutom Frälsningsarmén så säger också till exempel Action Aid och Unicef till SR International att de tror på bättre insamlingsresultat i år än förra året.

Julen är årets viktigaste insamlingsperiod, säger Maria Ros Jernberg, generalsekreterarepå FRII.

– Det handlar nog om att det är den tiden på året då vi tänker väldigt mycket på andra människor i vår omgivning, och det speglar också vårt sätt att ge. En del organisationer vittnar om att de får in upp till 35-40 procent av sin årsinsamling under julperioden. Så det är en väldigt betydelsefull period.

Veckan som inleds nu är den vecka på året då det brukar vara som mest högtryck i julinsamlingarna, säger Maria Ros Jernberg, och det är därför det är för tidigt att ge en mer konkret prognos över hur insamlingarna går.

Under hösten har den internationella ekonomiska krisen också börjat visa sig i Sverige, men det verkar inte påverka givandet i negativ riktning, snarare tvärtom. Bert Åberg på Frälsningsarmén säger att de brukar få in mer pengar under kristider, och Maria Ros Jernberg på Frivilligorganisationernas Insamlingsråd ser också en sådan allmän tendens.

– Vi ser ofta tendensen att man fortsätter att ge i kristider, därför att man, tror vi, då blir medveten om att andra kanske har det ännu svårare. Så det skulle förvåna mig om insamlingen 2012 skulle bli mindre än tidigare, tvärtom tror jag att vi kan se en liten ökning.