Nu kan yngre barn snart få bankkort

1:54 min

I Norge har tusentals barn under tio år egna bankkort. Nu funderar flera svenska banker på att följa efter och ändra sina regler så även yngre barn kan handla med kort.

Nyree Ruiz Sundberg kontaktade sin bank i morse sedan hennes barn önskat sig bankkort i julklapp.

– De vill ju ha med sig pengar för att kunna köpa nåt snacks på fritis eller kunna gå in och handla nåt som behövs till maten. Det känns tryggare än att hon går med kontanter på sig, säger Nyree Ruiz Sundberg.

Nyree Ruiz Sundbergs 13-åriga dotter kan få ett kort, men 11-åriga sonen får vänta ytterligare två år, fick hon till svar från banken.

Men flera svenska banker är nu på väg att sänka åldern så även yngre barn kan använda bankkort - det skriver Sydsvenskan i dag. Handelsbanken säger till tidningen att de tittar på frågan och de kan tänka sig ändra reglerna så att även barn under tio kan få kort.

För ett år sedan ändrade den norska banken Sparebank 1, sina regler så att så pass små barn som sjuåringar kan få egna bankkort. Christian Brosstad på banken säger att de ändrade sina regler efter att många föräldrar hört av sig och velat ha kort till sina barn.

– Det är nu flera tusen norska barn som har bankkort, så det har blivit ganska populärt, säger han.

Christian Brottstad säger att banken tog fram en samtalsguide, tillsammans med bland annat norska konsumentverket, som föräldrar kan använda för att hjälpa sina barn med korten.

– Många barn kanske är mogna för detta men det finns nog säkert en hel del barn som inte är mogna för att få ett kort när man är runt sju år, kommenterar Karin Odenson, utredare på svenska Konsumentverket.