M vill skärpa kraven på anhöriginvandring

1:59 min

Moderaterna vill förhandla med de andra allianspartierna om att införa hårdare krav på de invandrare som vill ta hit sina anhöriga – trots kritik från Kristdemokraterna, Centerpartiet och Folkpartiet.

– Och det är min uppfattning att tiden är kommen att starta de diskussionerna, säger migrationsminister Tobias Billström.

Men hur ska du övertyga till exempel Kristdemokraterna?

– Ja, förra gången så hade vi en diskussion, om att införa försörjningskravet över huvud taget, som också började i den ändan, att alla sa nej, och ändå blev det ja till slut, så trägen vinner.

När Tobias Billström nyligen sa att han vill ta upp diskussionen om att skärpa det så kallade försörjningskravet fick han direkt mothugg av Folkpartiet, Centerpartiet och framför allt Kristdemokraterna. Tillsammans införde ju partierna 2010 kravet, som innebär att den som får uppehållstillstånd i Sverige först måste ordna jobb och bostad innan en anhörig får komma efter.

Men de allra flesta, bland andra alla barnfamiljer, kom att undantas, och i praktiken omfattade kravet någon procent av alla anhöriginvandrare.

En av dem som det här försörjningskravet trots allt har berört är Mona och hennes man Josef från Irak. Mona och deras gemensamma dotter, då 18 år,  flydde från Irak och fick 2009 uppehållstillstånd  i Sverige. Men eftersom Mona fortfarande inte lyckats få jobb så får hennes man Josef inte uppehållstillstånd här.

– Jag har mitt CV med mig, så går jag runt och lämnar det, och letar efter jobb. Men jag hittar inte jobb. Det är svårt, säger hon.

Mona är drygt 60 år nu, och bor i Södertälje. Genom tolk berättar hon att den senaste veckans letande inte heller gett något resultat.

– Jag frågade i Hovsjö, där finns det affärer. Sen frågade jag på Netto, en mataffär. Och alla säger: ”Du kan komma och praktisera hos oss. Men jobb har vi inte åt dig”.

När försörjningskravet infördes för två och ett halvt år sedan så var argumentet att det skulle främja integrationen. Nu betonar Tobias Billström att motivet är de många asylsökande till Sverige.

– De inströmningstal som vi har sett när det gäller asylsökande ligger i dag på så höga nivåer, och kommer att göra det under de kommande åren, att vi måste fundera över vilka villkor som dom anhöriga som kommer till Sverige framöver kommer att komma under, säger han.