Vattenfall planerar investeringar för miljarder

1:46 min

Statliga energibolaget Vattenfall planerar nya stora investeringar framöver på tiotals miljarder kronor per år. Projekten kan dessutom genomföras snabbare än tidigare tänkt tack vare att staten nyligen sänkte vinstkraven på bolaget, enligt Vattenfalls vd.

– Planen för 2012-2016 är att investera 150 miljarder kronor. Tack vare de nya målen kan vi uppehålla ett relativt högt investeringstempo, säger Öystein Löseth, Vattenfalls vd.

När kraven på vinst inte är lika höga längre blir fler satsningar möjliga för Vattenfall. Omkring 30 miljarder kronor om året ska företaget lägga på investeringar de kommande fyra åren, och en bra bit över hälften av pengarna kommer att gå till elproduktion.

Under de senaste åren har Vattenfall hamnat snett med flera investeringar. Avvecklingen av kärnkraften i Tyskland, och den dåliga lönsamheten på gasanläggningarna i Nederländerna, har gjort att bolaget tvingats skriva ned värdet på sina tillgångar med omkring 20 miljarder kronor de senaste två åren.

De dåliga investeringarna är ett argument för att Vattenfall borde satsa annorlunda framöver, tycker Lise Nordin, Miljöpartiets energipolitiske talesperson.

– Jag tror att Vattenfall har missbedömt vad som är ekonomiskt och miljömässigt hållbart. Vattenfall har ägardirektiv som antas i Riksdagen och i det borde det stå att målet ska vara 100 procent förnybar energi, säger Nordin.

Regeringen menar att Vattenfall redan gör stora satsningar på förnybar produktion. Men bolaget är trögrörligt, anser Erik Thedéen, statssekreterare på Finansdepartementet.

– Det går åt rätt håll, men Vattenfall kan jämföras med en supertanker. Det tar lång tid att svänga om den här supertankern. I dag är produktionen från förnybart ungefär 2 procent och man investerar ungefär 17-18 procent i förnybart, så det är ganska tydligt att man styr mot mer förnybart, säger Erik Thedéen.