Hackerhot mot Facebooks nya datacenter i Luleå

2:19 min

Facebooks första datacenter utanför USA, som tas i drift i Luleå i vår, blir ett eftertraktat byte för datahackers. Anläggningen ska främst hantera information från det sociala nätverkets 350 miljoner Europa-användare.

– Den här datahallen är definitivt ett hackermål. Det enskilda Facebook-kontot är inte särskilt intressant. Men om man lyckas ta sig in och komma åt data, så finns det troligen några konton som man kan använda för att få ut pengar eller politisk makt av, säger David Lindahl, IT-säkerhetsexpert på FOI.

Just nu är det stängsel runt hela serverhallen i Luleå. Den ser ut som en gigantisk lagerlokal, den är lika stor som elva, tolv ishockeyrinkar uppradade efter varandra.

Det har gått ett drygt år har gått sedan det sociala nätverket Facebook, nu med över en miljard användare, offentliggjorde att de etablerar sig i Sverige och Luleå. Under våren väntas de första servrarna tas i drift.

Datahallarna innebär också en ökad risk för hackeraattacker, enligt FOI:s IT-säkerhetsexpert. Inte mot Sverige och svenska myndigheter, utan framförallt mot dem som ska jobba i anläggningen och deras familjer. Det finns exempel på hur hackare har försökt ta sig innanför brandväggen hos myndigheter i Storbritannien, genom att ta kontakt med anställdas barn på nätet, säger David Lindahl.

– Man kunde då konstatera att det var samma typer av adresser som användes för andra typer av industrispionage och liknande. Så antagligen var det här inte alls några barn, utan vuxna som låtsades bli kompisar med barnen till de som jobbade inne på den här myndighetsanläggningen. Kan man få in någonting på en anställds dator, som han tar med sig till jobbet, kan man på det sättet ta sig förbi brandväggen och smitta annan datorutrustning.

Minst 35 personer kommer att jobba i hallarna och Ekot har försökt att få en intervju med någon vid Facebooks datacenter i Luleå, utan att lyckas.

Men vid en informationsträff uttryckte, datacentrets platschef, Joel Kjellgren att företagets säkerhet är väldigt hög och användarnas uppgifter och deras intigritet är prioriterad.