Facebooks datacenter ett lyft för Luleå

2:01 min

Facebooks första datacenter utanför USA, som tas i drift i vår, har redan blivit ett lyft för Luleå kommun. Bland annat ska tre ledande amerikanska underleverantörer och serviceföretag etablera sig i staden.

Totalt har företagsparken vid universitetsområdet växt med runt 20 procent till närmare 100 företag med totalt 1 100 anställda det senaste året.

– Det är alltså ett litet trendbrott att kaliforniska bolag sätter säte här i vår science park inom kort, säger Matz Engman på Luleå näringsliv.

De tre amerikanska teknikbolagen Fusion-io, EMC och Milestone Technologies är specialiserade på service och komponenttillverkning till just datacenter-anläggningar.

Totalt har företagsparken Aurorum science park i Luleå växt, det senaste året, med runt 20 procent. I dag är det närmare 100 företag, med totalt 1100 anställda.

– Vi har ytterligare bolag som är intresserade av att komma hit, men just nu får de inte plats, säger Fredrik Kallioniemi, verksamhetschef i företagsparken.

Serverhallen ser nästan helt klar ut och innanför det grå skalet på hallen pågår febril aktivitet.

Det sociala nätverket har redan liknande anläggningar i Oregon och North Carolina i USA och utökar nu sitt lagringsutrymme för att kunna hantera sina, över en miljard, medlemmars uppgifter. Här i Sverige kommer främst Europas, 350 miljoner användarprofiler, att lagras.

Men vad händer om användarnas intresse dalar? Själva bränslet till IT-boomen i Norrbotten.

Janne Elvelid på stiftelsen .SE som gör årliga trendanalyser av internetvanor, tror att fenomenet sociala medier kommit för att stanna. Däremot är han inte lika övertygad om att just Facebook kommer fortsätta att ha samma särställning som i dag.

– Vi har sett flera sådana här nätverk kommit och gått. Jag är övertygad om att de sociala aspekterna på internet finns för gott. Jag är inte lika övertygad om att Facebook kommer finnas för alltid.

Men näringslivschefen Matz Engman känner ingen oro över att det som byggs nu, kan bli spökbyggnader om tio år.

– Om Facebook försvinner så finns det säkert andra sociala mediaföretag som vill flytta in sina servrar i de här hallarna, säger Matz Engman.