Västerås

Fotvårdsspecialister missnöjda med landstingets avtal

2:32 min

Vid årsskiftet får utövare av fotvård ett nytt avtal med landstinget. Avtalet berör patienter med remiss som av medicinska skäl behöver fotvård, som bland andra personer med diabetes. Trots att ett nytt år närmar sig har inte alla fotvårdare fått klartecken från landstinget. 

Marie Olsson Jansson som är fotterapeut i Västerås är inte nöjd med landstingets agerande.

Knappt två veckor innan Marie Olssons Janssons nuvarande avtal med landstinget går ut så har hon fått veta att hon har ett nytt avtal. Men alla fotvårdare har ännu inte fått besked det säger Annette Öhrn upphandlare vid landstingets upphandlingsenhet, som beklagar att det dröjt.

Att det dragit ut på tiden beror bland annat på att avtalet som tecknas efter årsskiftet är ett valfrihetsavtal som kan tecknas när som helst och som gäller fyra år - det vill säga om man uppfyller landstingets krav när det gäller medicinsk fotvård. Det nuvarande avtalet var en annan form av avtal som upphandlades.

Men ersättningen som landstinget ger för varje behandling är inte Marie Olsson Jansson nöjd med i det nya avtalet.

Sjutton fotvårdsspecialister i hela länet är det idag som har avtal med landstinget för medicinsk fotvård enligt Anette Öhrn. Enligt henne så har ersättningen i det nya avtalet ökat med 1,8 procent. Men beroende på vilket pris man har för en timmes fotvård, så blir några vinnare och en del förlorar med det nya avtalet, enligt Anette Öhrn. Marie Olsson Jansson ser sig som an av förlorarna med det nya avtalet.

En annan förändring som träder i kraft vid årsskiftet är att patientavgiften för medicinsk fotvård höjs från 100 till 150 kronor.