"Om man ännu finns" av Rose Lagercrantz

2:34 min

Rose Lagercrantz är kanske mest känd för sina många barnböcker, inte minst den Augustprisbelönade "Flickan som inte ville kyssas" från 1995. Hennes nya vuxenbok heter "Om man ännu finns" och handlar om en judisk släkt efter Förintelsen.

Släktkrönikans fokus brukar ligga på det förflutna, men den här bokens allra första ord är "nu". I det nuet går en författare mellan sin mors sjuksäng och sitt skrivbord. Formulerar en inledande mening, den lyder: "Nu måste jag skynda mig att berätta innan allt är borta".

I många år har Rose Lagercrantz ställt frågor till sina släktingar: vem var det där? hurdan var hon? vad hände då? Få av dem som överlevde Förintelsen har velat tala om den, eller om dem som inte överlevde. Så hon tar det hon har. Lägger bilder, minnen, brev och muntliga utsagor bredvid varandra tills de bildar en gles och hålig historia med många pregnanta detaljer: en röd underkjol i en fängelsecell, en samling urverk som alla stannat.

Som ung drömde författaren om att förvandla sig själv till en berättelse. Senare förstod hon, skriver hon, "att den skrivandes högsta uppgift är att fylla de svarta hålen av glömska som ständigt uppstår". Men de andras historia har präglat även hennes liv, och "Om man ännu finns" är i hög grad en bok om Lagercrantz själv. I en släkt som är spridd över världen - Johannesburg, Paris, Budapest, Stockholm - söker hon svar. Vill veta, vill förstå, vill bevara.

Men att tala om något är att erkänna dess existens. Alltså tiger hennes släktingar hellre - eller väljer att tala om annat. Det är inte bara en fråga om att glömma eller minnas. Valet kan lika gärna formuleras annorlunda: glömma eller hata, glömma eller aldrig bli fri.

Skildringen av moderns sista tid i livet löper genom boken och blir ett nu att kontrastera mot dået, men också något mer än så. Dottern sitter hos henne dag efter dag. Det är för sent för den sortens kärlek man uttrycker med ord eller andra symboler. Vad som räknas är att vara där. Så mycket kan en människa vara för en annan att hennes fysiska närvaro är det enda som håller döden vid dörren.

"Om man ännu finns" har 16 kapitel. Vart och ett av dem har ett namn som rubrik: Georg, Annie, Hilde, Sollie… Hel kan historien om dessa människor aldrig bli, men i sina enskildheter är den stark och smärtsam.