Färre dödsdomar avkunnas i USA

1:24 min

Dödsstraffet är på tydlig tillbakagång i USA, visar siffror för 2012. Färre dödsdomar avkunnas och antalet delstater som genomför avrättningar är det lägsta på mycket länge.

Av USAs 50 delstater är det 33 som har dödstraffet på papperet men de flesta har inte tillämpat det på många år. Det här året har det genomförts avrättningar i nio delstater jämfört med 13 förra året.

I de flesta delstater har det handlat om något eller några enstaka fall. Det stora undantaget är Texas där 15 dödsdomar verkställdes. I staten Virginia, som tidigare avrättade flest efter Texas, har ingen dödsdom verkställts i år.

Hittills i år har 43 människor avrättats i USA och det kommer inte att bli några fler, lika många var det förra året, det största antalet efter att USA återinförde dödsstraffet var 1999, då 98 människor avrättades.

Antalet personer som döms till döden är också långsiktigt på väg neråt, om nuvarande trend håller i sig, så är det bara en mycket liten del av dem som verkligen kommer att avrättas.

Det finns flera orsaker till att dödsstraffet är på tillbakagång. En rad personer har frisläppts ur dödscellerna, efter att bland annat DNA-prov visat att de var oskyldiga, vilket minskat stödet för dödsstraff. Dessutom har det funnits tekniska problem med det gift som används.

Det kanske mest cyniska skälet är att dödsstraffet är så dyrt. Det är alltid en lång rad överklaganden vilket gör att avrättningar ofta genomförs efter 20-25 år. Connecticut blev i år den 17 delstaten som totalt avskaffade dödsstraffet. I ytterligare tre delstater är det på gång.