miljö

Reningsverk klarar inte av kemikalier

1:08 min

De många kemikalier som finns i produkter som dagligen används, blir ett allt större problem. Att reningsverken kan ta hand om de är en myt, säger Emil Andersen.

Emil Andersen, som är chef för reningsverket i Främby i Falun, kan konstatera att många av de produkter som vi använder för att hålla oss rena och fräscha, kan innehålla ämnen som är miljöfarliga

- Det kan nog finnas en hel del farliga saker, det finns ämnen som vi inte har koll på. En del ämnen är kanske inte så farliga var för sig men tillsammans kan det hända väldigt mycket farliga saker, säger Emil Andersen.

Hur giftigt är det?
- Jag vill nog säga att vi vet inte hur giftigt det är, man håller på och forskar på det.

När man då sköljer ur shampot ur håret eller spolar ner någonting i sitt avlopp, var hamnar det då?
- Då kommer det till reningsverket.

Och då är det lugnt tänker jag? Då tar ni hand om det?
- Det är faktiskt en ren myt! Många kemikalier går faktiskt rakt igenom reningsverket och ut i Runn. Vi kan alltså inte rena kemikalier.

Hur medveten tror du folk är om det?
- Jag tror inte folk alls är medvetna om det här problemet som vi har.

Vad är ditt tips till konsumenten då? Hur ska vi tänka?
- Jag tänker att man ska leta efter miljömärkta produkter. De finns i butikerna, det finns hårshampo, det finns duschcreme, det finns deo som är miljömärkt då vet man att man får en produkt som inte är miljöfarlig. Det framförallt viktigaste är att skapa sig kunskap.

Hur ser du på framtiden när det gäller det här?
- Jo men jag ser positivt på den, jag tror vi kan förändra det här, säger Emil Andersen, som är chef för reningsverket i Främby i Falun.

Dalanytt
dalanytt@sr.se