Arbetsmarknad

Arbetslösa får inte jobba ideellt

1:40 min

Den som är arbetslös och har a-kassa får inte jobba idéellt några timmar i veckan, för då minskas ersättningen. Det kritiseras nu.

Berit Ydreborg föreståndare för Röda Korsets second-hand butik i Fjugesta tycker att det är olyckligt. Många av besökarna som kommer till butikens kaffeservering är långtidsarbetslösa och skulle må bra av att göra en insats, tror hon.

– Man kan inte komma in här och jobba bara några timmar, då trampar man över det regelverk som finns, berättar Berit Ydreborg.

Inte ens om man gör det gratis? 

– Nej.

På Kupan i Fjugesta samlas det många arbetssökande vid kaffebordet under en vecka. Det är en viktig mötesplats för att få träffa folk, men man får alltså inte hjälpa till några timmar och sortera kläder eller stå i kassan, för då dras det pengar från a-kassan. Tråkigt, tycker Berit Ydreborg.

– De som går långvarigt utan arbete och sitter hemma och grunnar, de mår inte bra. De mår sämre än om de fick komma ut ibland och göra någon liten nytta och umgås med andra människor, menar Berit Ydreborg på Kupan.

A-kassorna jobbar efter regler som politikerna har fattat beslut om, och det ges inte mycket utrymme till att göra annat än att söka jobb när man har ersättning. Det berättar Katarina Mattsson, som är försäkringschef för a-kassornas samorganisation.

– I arbetslöshetsförsäkringens mening spelar det ingen roll om arbetet är avlönat eller inte, utan det är själva det att du inte står till arbetsmarknadens förfogande hela tiden som är avgörande, förklarar Katarina Mattsson.

Och det går inte att jobba idéelt kvällar och helger istället?

– Nej, allt arbete påverkar den a-kasseersätning du får, oavsett när arbetet utförs, säger Katarina Mattsson.

Risken finns naturligtvis att folk inte söker jobb eller blir utnyttjade av frivilligorganisationer, men Berit Ydreborg på Röda Korset ser ändå behovet av att få en mening i vardagen när man är arbetslös.

– Jag tycker man måste ta upp en diskussion eftersom det är så många som är arbetslösa och går utan någon som helst uppgift i samhället samtidigt som vi vet att de behövs, tycker Berit Ydreborg.