Hotas när de vill lämna gänget

MC-gäng lurade till sig skolelever

1:28 min

Det kriminella gänget Black and White crew har lockat till sig ungefär trettio nya medlemmar på både gymnasiet och högstadiet i Höör i Skåne. När ungdomarna senare har velat gå ur gänget så har de blivit pressade på pengar.

Stefan Lissmark jobbar mot kriminalitet på högstadiet i Höör:

--Alltså de mår inte bra. De har förstått vad det innebär och hur stort det är, att deras familjer kan bli hotade och att deras syskon kan bli hotade och så, säger han.

På fritidsgården, på skolbussen ja lite var som helst i Höör har två killar i 20-års åldern lockat skolungdomar att gå med i en festkommitté.
Först när festkommittén höll möte insåg flera ungdomar att de hade gått med i det kriminella gänget Black and white crew, som är en underorganisation MC-gänget Outlaws.

De fick veta att som medlem kommer vissa åtaganden. Visst fick ungdomarna gå ur, men det kostade. Allt från 600 till flera tusen kronor, som vissa har betalat av rädsla.

– Det lär vara så att en del har blivit riktigt hotade. Att vuxna män har kommit hem till dem och sagt att nu ska ni betala den här avgiften annars så händer det saker, säger Stefan Lissmark.

Lars Öjelind som är kommissarie vid Rikskriminalpolisen säger att rekrytering av unga personer till kriminella nätverk sker runtom i landet hela tiden. 
Men inte på det här sättet.
– Det speciella här är omfattningen och att de är väldigt unga. Och sedan att det utvecklar sig till någon form av utpressning, den bilden har jag inte sett tidigare, säger han.