Stora problem med överbeläggningar på sjukhus

1:52 min

Fulla sjukhus med överbeläggningar är ett stort problem för samtliga landsting i landet. Det visar en kartläggning som Ekot gjort. Under den vecka i höstas som vi granskat, var det i genomsnitt nästan 500 patienter varje dag som fick vård på sjukhus som egentligen inte hade plats för dem.

Enligt Pernilla Niia, sektionschef på Arbetsmiljöverket, har överbeläggningar blivit en del av vardagen.

– Det här med överbeläggningar upplever vi är en ständig situation. Det är ett normaltillstånd i vården. Alla tycker på något sätt att det är helt normalt, säger hon.

Pernilla Niia är chef på Arbetsmiljöverkets distrikt i Göteborg. Och det är där, i Västra Götaland, problemen är störst.

Under vecka 40 som Ekot granskat, hade sjukhusen i Västra Götaland i snitt 175 överbeläggningar varje dag. Dessutom vårdades varje dag i snitt 43 patienter på fel avdelning där, så kallad utlokalisering.

Minst problem verkar landstinget i Jämtland ha, men inget landsting är helt förskonat.

– Det är naturligtvis ett allvarligt problem som vi behöver jobba med och komma till rätta med. Eftersom det kan leda till en ökad dödlighet för patienterna i värsta fall, säger Marie Lawrence, chef på enheten för utvärdering på Socialstyrelsen.

Enligt Arbetsmiljöverket är överbeläggningar inte bara ett stort problem för patienter, utan också för vårdens personal. Tre sjukhus, i Helsingborg, Gävle och Sundsvall,  hotas nu av miljonböter efter den nationella tillsyn av överbeläggningar gjordes förra året. Då fick inspektörerna se flera fall av överbeläggningar.

– Patienter som har sin vårdplats ute i korridoren eller dagrummet. Vi har också sett att man använt ett större duschrum och vårdat en patient i, säger Pernilla Niia på Arbetsmiljöverket.