Ljungby

Stora mängder miljöfarligt avfall dumpat i Ljungby

1:48 min

Ett företag i Ljungby kommun är misstänkt för att ha dumpat en stor mängd miljöfarligt avfall på en privat tomt inom kommunen.

Det var efter ett tips till miljö- och byggförvaltningen som kommunen valde att polisanmäla företaget och just nu pågår det en utredning.

– Vi har fått in uppgifter från en väldigt trovärdig källa. Vi tar det här som misstanke om miljöbrott, säger Thomas Hultquist, som är miljöinspektör på Ljungby kommun och var den som tog emot tipset.

Har det bevisats att det finns miljöfarligt avfall på den här platsen?

– Det pågår en utredning just nu som får visa om det finns det. Det är bara muntliga uppgifter än så länge och ingenting som är bekräftat.

Enligt vad kommunen fått veta så ska avfallet innehålla bland annat oljerester. Och det ska också handla om stora mängder. Kommer det här ner i marken skulle det kunna förorena grundvattnet och marken runtomkring. Däremot så tror Thomas Hultquist inte att kommunens vattentäkt riskerar att drabbas.

-- Men jag kan inte svara på än hur allvarligt det här är, säger han.

Polisen väntar fortfarande svar på prover som togs på den uppgivna platsen i somras och inte förrän de är klara kan åklagare Kenneth Andersson veta hur han ska gå vidare. Men även om det inte skulle finnas de föroreningar på platsen som det tipsats om, kan det ändå handla om andra brott enligt honom.

– Att det faktiskt har skett en dumpning av avfall, det kan man nog vara säker på. Men sedan vet vi ju inte om det är ett brott eller inte eftersom att vi vet inte ännu om där finns något miljöfarligt. Men främmande ämnen har man ju ändå inte lov att dumpa utan vidare. Men i så fall blir det frågan om andra brott enligt miljöbalken, säger miljöåklagare Kenneth Andersson.