Falun

Frälsningsarmén kämpar för att kunna hjälpa

1:29 min

I juletider blir det extra mycket arbete för välgörenhets-organisationer i länet, då många behöver hjälp för att få julen att gå ihop. Frälsningsarmén är ett av de ställen dit många söker sig. 

– Mat är det vanligaste, berättar Christina Brodin Johansson, skattmästare på Frälsningsarmén i Falun, om vad människor behöver hjälp med. Sedan kommer kläder, bussbiljetter, glasögon och sådant.

Innan julafton söker sig många till Frälsningsarmén lokaler i Riastugan i Falun. I jul är det ett femtiotal personer som behöver hjälp. Men många menar att Frälsningsarmén är på väg att försvinna. Antalet medlemmar i Sverige har sjunkit de senaste åren och i Falun har kåren varit nedläggningshotad i flera år. Men de tio soldaterna fortsätter kämpa för att kåren ska finnas kvar.

– De ville lägga ned kåren för att vi var få och vi hade inte råd att ha någon kårledare eller att ha kvar kyrkan. Men vi soldater tyckte att vi behöver inte ha en stor lokal för oss själva, utan vi kan vara tillsammans med Ria, säger Christina Brodin Johansson.

Hur ser det ut, räcker era pengar till att hjälpa alla?

– Jag ser ju att det kommer att gå ihop den här julen också, tack vare alla Falubor som skänker pengar.

Men för att Frälsningsarmén ska kunna fortsätta hjälpa människor som har det svårt krävs att man får in nya och framför allt yngre medlemmar.

Hur gammal är den yngsta?

– Det är jag, 63 år, säger Christina Brodin Johansson.

Gör ni någonting för att få hit yngre?

– Ja, det är ju det vi jobbar på för fullt. Men det tar sin tid.