Körkort

Nya körkortet kan inte ersätta pass

Det nya körkortet som kommer i början av nästa år kommer inte kunna ersätta passet när du ska ut och resa i Europa. Flera politiker har velat ändra så att körkortet går att resa med, men så blir det alltså inte.

– Man kommer inte att göra körkortet till ett så kallat nationellt id-kort, säger Mikael Andersson är pressansvarig på Transportstyrelsen.

Nej, det nya körkortet kommer inte heller ersätta passet eller ett nationellt id-kort som behövs om man ska resa till andra EU-länder.

– Det är vissa uppgifter som måste finnas med på en id-handling för att det ska gälla som en nationell id-handling. De uppgifterna finns i dagsläget inte på körkorten och det är i dagsläget inte heller aktuellt att ta in dem.

För att få ett id som fungerar att resa med måste man vara svensk medborgare. I dag är det bara polisen som kan fixa pass och nationella id-kort i Sverige.

Körkort som Transportstyrelsen tar fram kan kan därför inte ses som en gilltig id-handling i andra EU-länder, och det här har folk från både Moderaterna och Socialdemokraterna tidgare sagt att de vill ändra på. – Kan man göra det säkert nog att använda inom landet så borde man kunna göra det säkert nog att använda inom Schengen i EU, säger riksdagsledamoten Hillevi Larsson (S).

– Avslutningsvis ska man veta att körkortet i första hand är en behörighetshandling. Alltså en handling som visar vilka fordon man har rätt att köra. Det här med att ha körkortet som en id-handling är en väldigt svensk företeelse. Det finns inte inom övriga EU, säger Mikael Andersson på Transportstyrelsen.

De nya körkorten, som bland annat tagits fram för att bli svårare att förfalska, börjar produceras i januari. Men den som har giltighetstid kvar på sitt nuvarande körkort behöver inte skaffa nytt förrän det går ut.