Halland

Svårt att hitta vört till brödbaket

1:22 min

Det är svårt att få tag på riktig vört till brödbaket hemma. Vört går inte att köpa i vanliga livsmedelsbutiker och inte heller, som förr, på apoteket. En del vänder sig till Börjes Conditori i Harplinge, där man gärna får köpa lite vört.

Att få tag på riktig vört till brödbaket hemma kan vara knepigt. De som vill baka vörtbröd hemma får hitta andra vägar att få den lösning av malt som erhålls när man filtrerar mäsk.

– Absolut. Ett par-tre gånger i veckan får vi förfrågningar. Det är många som vill baka hemma och de får jättegärna köpa av oss. Vi har lite vört över dessutom, säger bagaren Torbjörn Hansson på Börjes Conditori i Harplinge.


Vört går oftast inte att köpa i vanliga affärer. Förr fanns det på Apoteket, men inte längre. Det går att baka vörtbröd med hjälp av mörk porter eller svagdricka, som man kokar ner till en reduktion, tipsar matkonsultenten Eva Hessel på Hushållningssällskapet.

   Och man kan kanske också hitta en butik för hembryggeri av öl och vin och köpa lite krossad malt, som man blötlägger, silar och kokar ner till en vörtvätska.


Om man nu inte har goda kontakter med en bryggare. Jörgen Spens, försäljningschef på Krönleins bryggeri i Halmstad, berättar att man kan få hjälp av dem:

– Vi brukar kunna hjälpa till ibland och fixa vört, jag tror vi gjort det någon gång till Östras bröd också.